Björnstad

Veel meer dan een ijshockeydrama

Het verarmde Björnstad leeft mee met het eerste jeugdteam omdat met het behalen van het landskampioenschap belangrijke economische belangen zijn gemoeid.

Björnstad ligt in een uithoek van Zweden. De vooruitzichten van het kleine stadje zijn niet rooskleurig. De werkloosheid neemt toe en het inwoneraantal neemt af. Jonge mensen trekken weg. Alleen de ijshockeytraditie lijkt nog fier overeind te staan. Björnstad is ijshockey. Na enkele mindere jaren heeft de club waarvan iedereen lid is een nieuw jeugdteam gekweekt. Dit team staat op het punt landskampioen te worden. Met spanning wacht iedereen de halve en de hele finale af.

Kevin Erdahl is de absolute sterspeler en zijn vader vertegenwoordigt een kapitaalkrachtig consortium dat Björnstad uit het slop wil halen. Wanneer Björnstad Hockey kampioen wordt, behoren een nieuwe sporttalentschool, een nieuwe ijshal annex congres- en winkelcentrum tot de mogelijkheden. Zoon Kevin van 17 jaar is daarin een uiterst belangrijk schaakstuk. Verantwoordelijk voor het team is de gedreven jeugdtrainer David en de technisch manager Peter Andersson.

Waar de vader van Kevin een keiharde zakenman is voor wie perfectie geen doel maar norm is, heeft Peter een laag zelfbeeld en wordt gekweld door angsten niet te voldoen. Hij heeft twee kinderen, Maya van 15 jaar en Leo van 12 jaar. Maya heeft een absolute hartsvriendin, Ana. Zij is bij de familie Andersson kind aan huis.

Peter tobt vooral over het feit dat het bestuur van de club besloten heeft de oudste trainer, Sune, die al tientallen jaren meedraait en David en Peter heeft opgeleid, te ontslaan. Vader en bestuurder Erdahl vindt hem te oud en te conservatief.

Naast Kevin is er nog een andere sterspeler. Dat is zijn boezemvriend Benji. Deze beschikt over enorme lichaamskracht en fungeert in de wedstrijd vaak als schild voor de tactisch sublieme Kevin.

Een derde opvallend teamlid is Bobo. Hij is misschien niet zo snel, maar door zijn enorme lengte en breedte is hij iemand om rekening mee te houden.

Tenslotte moet Amat van 15 jaar worden genoemd. Hij speelt nog niet in het team, maar Sune vindt hem een talent en probeert Peter zover te krijgen hem toe te voegen aan het jeugdteam.

Naarmate de halve finale nadert loopt de hockeykoorts enorm op. Het lijkt of ieders bestaan afhangt van de goede afloop. Niemand weet dat een drama, een Griekse tragedie waardig, de dramatis personae ten deel zal vallen.

Auteur

Fredrik Backman (1981) is journalist. Hij debuteerde in 2012 met Een man die Ove heet. Dat boek is inmiddels in vijfentwintig talen vertaald. Dit is zijn nieuwste roman.

Zoals een Griekse tragedie betaamt opent de Zweedse schrijver zijn verhaal met het nakende noodlot waar tegen de mens zich niet zal kunnen verweren.

Laat op de avond eind maart pakte een tiener een dubbelloops jachtgeweer, liep rechtstreeks het bos in, zette het wapen tegen iemands voorhoofd en haalde de trekker over. Dit zijn de verhalen over wat daaraan vooraf ging.

Levens en liefdes scheuren waar mensen zich goden wanen en menen dat het lot hen niet zal treffen. Laat u meenemen met een schitterende vertelling waarin sport het vehikel is van universele tragiek.

Een meesterwerk.

Fredrik BackmanBjörnstad. Vertaald uit het Zweeds (Björnstad) door Edith Sybesma. ISBN 978-90-214-0534-6, 408 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Uitgeverij Q 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Sport. Bookmark de permalink.