Meisjes vermist

Horror in een bergdorp

Twee meisjes van elf verdwijnen spoorloos. Vijf jaar later wordt één hunner teruggevonden, waarna de speurtocht naar de ander in alle hevigheid wordt hervat.

Ana en Lucía komen uit school niet thuis. Zoektochten naar de twee meisjes leveren niets op. Zowel de politie als de inwoners van het bergdorpje Monteperdido doen het uiterste. Aanvankelijk wordt Álavaro Montrell, de vader van Ana, verdacht en in hechtenis genomen. Maar ze moesten hem weer vrijlaten. Beide kinderen van elf jaar blijven onvindbaar.

Terwijl de ouders van Lucía zich door hun verdriet hechten en veel medeleven ontvangen, scheiden de ouders van Ana. Vader Álvaro trekt weg uit Monteperdido en probeert elders in de bergen een eigen bestaan op te bouwen, terwijl moeder Raquel een relatie begint met een plaatselijke timmerman.

Vijf jaar later meldt de politie dat 60 kilometer van Monteperdido een auto in een ravijn is gestort. De chauffeur, een man van middelbare leeftijd, is omgekomen, maar zijn passagier heeft het er ondanks vele snijwonden, levend vanaf gebracht. Het is een meisje van hooguit zestien jaar oud. Het blijkt te gaan om de al jaren geleden verdwenen Ana. Terwijl reddingsdiensten de auto proberen te bergen, wordt het lichaam van de dode  geborgen en de verwarde Ana per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De overleden chauffeur blijkt een zekere Simón Herrera.

Omdat de zaak veel gewicht heeft, worden vanuit Madrid hoofdinspecteur Santiago Baín en rechercheur Sara Campos op de zaak gezet. Alles richt zich op een ondervraging van de overlevende Ana. Iedereen is ervan overtuigd dat Lucía nog in leven is, maar dat haast geboden is om haar te vinden. De getraumatiseerde Ana vertelt namelijk dat Simon Herrera haar heeft helpen ontsnappen en dat ze bang is dat de ontvoerder wraak wil nemen en Lucía wellicht zal ombrengen.

Ana weet echter niet meer te vertellen. In de onderaardse hut waarin ze vijf jaar lang met Lucía werd opgesloten, waren alleen maar wolken of blauwe lucht te zien. O ja, en het geruis van populieren was te horen.

Samen met het hoofd van de politie is het voor de twee agenten uit Madrid zoeken als naar een speld in een hooiberg. Daarbij stuiten ze maar al te vaak op weerstand bij de in zichzelf gekeerde bevolking van het bergdorpje. De inwoners van Monteperdido menen namelijk dat de ontvoerder iemand van buiten hun gemeenschap moet zijn geweest.

Auteur

Agustín Martínez (1975) schrijft scripts voor radio en televisie en is scenarioschrijver voor TV-series. Dit boek is romandebuut, het werd inmiddels in meer dan tien talen uitgebracht.

Gaandeweg blijkt er in Monteperdido heel wat aan de hand te zijn. Er lopen nogal wat inwoners rond met geheimen en onfrisse bedoelingen. De politie raakt er steeds meer van overtuigd dat de ontvoerder zich in deze gesloten gemeenschap moet bevinden. Maar wie is de kidnapper van Ana en Lucía en wat is het motief om die twee meisjes zolang ergens in de bergen op te sluiten?

In een razend spannende vertelling wordt de lezer meegenomen in een horror-carrousel waarin niets is wat het lijkt. Een superbe Spaanse thriller die zich afspeelt in de ongenaakbare Pyreneeën waar de dood loert.

Agustín Martínez – Meisjes vermist. Vertaald uit het Spaans (Monteperdido) door Cora Kool en Martin de Vries. ISBN 9789-94-016-0800-8, 461 pagina’s , € 19,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.