Het laatste wat ze deed

Een verschrikkelijk geheim

Vrouw rijdt per ongeluk peuter dood en rijdt door. Komt ze ermee weg?

Liz Jarret is 29 jaar. Ze ploetert zich door haar rechtenstudie om advocaat te worden. Die dag moet ze dat lastige examen doen waarvoor ze drie maanden eerder was gezakt. De hele nacht heeft ze met koffie en pillen doorgewerkt. Ze vindt dat ze nu moet slagen. Ze wil bewijzen dat ze intelligent is. Uiteindelijk valt ze doodmoe in slaap.

De volgende morgen schrikt ze wakker. Waarom is ze door haar mobiel heen geslapen? Waarom heeft haar man Owen haar niet gewekt of in elk geval voor hij naar zijn werk ging gecontroleerd of ze wel wakker was geworden? Liz schiet in de stres, kleedt zich snel aan en probeert zo gauw mogelijk in de auto te komen.

Hun naaste buren zijn David en Carole Frankling en hun vierjarige zoontje Charlie. David is al naar zijn werk. Carole telefoneert met een verzekeringsmaatschappij in verband met een vervelende lekkage. Charlie scharrelt om het huis met een emmertje.

Liz probeert zo vlug mogelijk achteruit weg te rijden van hun uitrit als ze een stevige bons hoort. Verschrikt stapt ze uit, loopt om de auto en ziet tot haar ontzetting dat ze Charlie heeft aangereden. Het peutertje ligt levenloos op de grond. Liz raakt in totale verwarring. Toch lijken haar hersenen, ondanks de aanblik van een dood kind, maar op één ding geprogrammeerd. Dat examen halen! Ze is immers al te laat! In de mening dat er op dit moment toch niets aan valt te doen, neemt ze het lichaampje op en legt het in hun garage onder een stuk zeildoek. Ze rijdt vervolgens weg.

Intussen legt Carole de telefoon neer, kijkt uit het raam en beseft dat ze Charlie mist. Ze raakt in paniek als ze haar kind nergens kan vinden.

Auteur

Gregg Olsen (1959) is een Amerikaanse journalist en schrijver van zowel fictie als non-fictie. Met deze misdaadthriller verrast hij de lezer door deze het gevoel te geven de politie voortdurend een paar stappen voor te zijn, maar daarbij toch voortdurend op het verkeerde been te worden gezet. Natuurlijk kan er geen misverstand over bestaan wie schuld heeft aan de aanrijding. Dat is Liz en het enige wat ze moet doen is zichzelf aangeven bij de politie. Zo krijgen de zaken echter niet hun beslag.

Dit boek is daarom een onderhoudende thriller. Steeds verloopt het verhaal net iets anders dan je zou denken. De auteur slaagt er namelijk in dat niet alleen Liz, maar ook haar man Owen, hun buren David en Carole als mede nog enkele andere personages een zwaard van Damocles boven hun hoofd gehangen krijgen. De vraag is, wiens kop gaat eraf?

Spanning tot de laatste pagina.

Gregg OlsenHet laatste wat ze deed. Vertaald uit het Engels (The last thing she ever did) door Frank van der Knoop. ISBN 978-90-452-1425-2, 336 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.