Kindsoldaat

De nalatenschap van wereldoorlogen

Oude familie zorgt voor onverwachte nieuwe generaties.

Edmond en Hermine krijgen een tweeling Maximiliaan (Max) en Arnold (Nol). Hun vrienden Frans en Floor krijgt een nakomertje, Nora. De drie kinderen groeien samen op in het Limburgse grensgebied met Duitsland. Ze wonen op grote landgoederen en ontvangen gezamenlijk huisonderwijs. Als de kinderen elf jaar zijn worden ze naar kostschool gestuurd.

Grootvader Max is een militair van de oude stempel die nog heeft meegemaakt hoe in 1871 in de spiegelzaal van Versailles de Pruisische koning Wilhelm tot keizer van Duisland werd gekroond.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt trekt kleinzoon Max ten strijde aan de Duitse kant. Ondertussen studeert Nol rechten in Leiden. Dit verloopt niet zonder ongelukken. Een Belgische vluchteling steekt hem op onfortuinlijke wijze een degen in een oog. De verwonding is zo ernstig dat Nols conditie er blijvend onder te lijden heeft.

Nol en Nora staan op het punt in de echt te worden verbonden als in 1919 plotseling Max opduikt. Ondanks dat Nora heftige gevoelens voor Max voelt, trouwt zij toch tweelingbroer Nol. Deze blijkt echter niet in staat het huwelijk te consummeren. Nora krijgt drie kinderen die Max als biologische vader hebben: Maxim, Elsie en het nakomertje Frans.

‘Oom’ Max heeft in de Grote Oorlog de smaak te pakken gekregen en laat zich maar al te graag inlijven bij de Duitse Wehrmacht. Nadat de familie zo goed en zo kwaad als het gaat de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan, komt Elsie in contact met Prins Bernhard. Ze beleven een heftige liefdesrelatie. Elsie wordt bezwangerd en baart een zoon.

Dit is een geschiedenis van families met oud geld. Het verhaal wordt opgehangen aan een historische tijdslijn waardoor de chronologische ontwikkeling gemakkelijk is te volgen. De aanloop tot het moment dat Max terugkeert van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, is enigszins bloedeloos geschreven. Echter, wanneer het huwelijk van Nol en Nora tussen de lakens niet voltooid wordt en Max deze echtelijke plicht overneemt, komt het verhaal op dreef en krijgt een esprit die erg welkom is.

De familiegeschiedenis komt in een heerlijke stroomversnelling als Elsie in de jaren vijftig op zoek gaat naar een levensdoel en tot haar verrassing geliefde van Prins Bernhard wordt.

Auteur

Oscar van den Boogaard (1964) is schrijver van romans en toneelstukken. Deze historische familieroman moet een literair bewijskader scheppen voor zijn bewering dat hij verwekt is door Prins Bernhard. Dit geeft uiteraard een bijzonder tintje aan het boek en verklaart wellicht ook waarom de gedeeltes van het verhaal waarin liefde en voortplanting een belangrijke rol spelen, er kwalitatief uitspringen. Zeker de onstuimige affaire van Elsie met Bernhard is met verve geschreven. Met name de uitstekende dialogen vormen hoogtepunten en verraden de auteur van toneelstukken.

Het is aan de lezer om de wat minder aansprekende gedeeltes voor lief te willen nemen ten einde te genieten van vele andere niet te versmaden passages. In die zin kan men aan deze leesbare familieroman het voordeel van de twijfel gunnen.

Oscar van den Boogaard – Kindsoldaat. ISBN 978-90-234-5775-6, 512 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2018.

Dit boek werd tevens besproken in het programma Puur Cultuur van 28 maart 2018 op MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hier aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.