De danser van Katendrecht

Boksen voor en tijdens de oorlog

De lotgevallen van een sparringpartner van de legendarische Bep van Klaveren.

Jaap Waterschoot groeit op in een kansarme buurt uit het vooroorlogse buurt. Na de HBS probeert hij op verschillende manieren wat geld bij te verdienen. Dat is hoog nodig want zijn vader, een invalide duivenmelker, is tot weinig in staat en zijn moeder moet ondanks haar zwakke gezondheid allerlei huishoudelijke werkzaamheden voor anderen verrichten.

Gelukkig wordt Jaap, die aardig kan boksen, opgemerkt door The Dutch Windmill Bep van Klaveren (1907-1992), de grootste Nederlandse bokser aller tijden, die in 2007 werd uitverkoren tot de Grootste Rotterdammer. Jaap mag met Van Klaveren sparren en de laatste helpt hem met zijn bokscarrière.

De auteur

Rotterdammer Johannes Nicolaas (Hans) Kanters (1940) werkte onder meer bij Unilever en schreef een verslag over de ondergang van de Sphinx in Maastricht, waar hij ooit directeur van was, en een spannende roman. In dit boek, een mix van fictie en non-fictie verwerkt hij zijn eigen herinneringen aan het oude Rotterdam.

Jaap ontwikkelt zich tot een niet onverdienstelijke bokser met een eigen stijl, hij ‘danst’en wordt geselecteerd voor de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Zijn ouders zijn trots op hem en hij wordt verliefd op Emmy, een meisje van iets betere komaf, dat zijn liefde beantwoordt.

We lezen over verschillende bokspartijen en over de reis van Jaap (Jake Waters) naar de Verenigde Staten. Terwijl het Duitsland van Adolf Hitler steeds agressiever wordt ziet Jaap een uitwijkmogelijkheid in Amerika, waar hij als bokser aardig wat geld kan verdienen. Het duurt wel even eer hij Emmy, waar hij inmiddels mee getrouwd is (ze gaan wonen op Katendrecht), kan overhalen om met hem mee te gaan. Ze besluiten dat Jaap vooruit zal reizen… En dan overrompelt Hitler Nederland en bombardeert hij Rotterdam. Jaap weet zich geen raad.

Dit boek geeft een mooi sfeerbeeld van vooral het vooroorlogse Rotterdam. Gelukkig speelt het boksen geen al te grote rol, waardoor het ook voor de niet-boksliefhebber goed te lezen is. Naast Van Klaveren spelen ook andere historische figuren als de befaamde bokspromotor en trainer Theo Huizenaar (1900-1993) en de befaamde Amerikaanse bokser Barney Ross (1909-1967) een bescheiden rol.

Onderhoudend geschreven, leuk om te lezen.

Hans Kanters – De Danser van Katendrecht. ISBN 978-94-91561-95-5, 240 pagina’s, € 19,90. Maastricht: TIC Uitgeverij 2018.

Dit boek werd tevens besproken in het programma Puur Cultuur van 28 maart 2018 op MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hier aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Sport, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.