Het lot van Althilt

Wraak in Frisia

In 778 wordt een vijftienjarig Friezin uitgehuwelijkt aan een gevreesde Deense potentaat. Ze weet niet dat ze slachtoffer is van een geheimzinnig complot.

Het meisje Althilt krijgt van haar vader Aldgrim pardoes te horen dat ze binnenkort scheep zal gaan om vrouw te worden van Wulfheard de Grauwe. Hij is handelaar en geldschieter in Denemarken. Althil is in paniek. Hoe kan haar vader dit haar aandoen? Weg van haar vertrouwde Frisia, weg van haar moeder en zusters.

Ze heeft zich een leven voorgesteld met Ougo, op wie ze verliefd is. Ze smeekt en smeekt, maar het besluit van vader staat vast. Het arme kind kent die Deense Wulfheard helemaal niet en weet niets van hem af.  

Ze reist onder bescherming van Sigeric, een raadsman van vader Aldgrim. Dat is nodig ook, want twee jonge schippers van haar clan vallen de deerne flink lastig. ‘Geniet maar van ons voor je door Wulfheard wordt gepakt, ‘ zo dagen ze Althilt uit. Tot haar ontzetting komt het meisje er achter dat de man aan wie ze is uitgehuwelijkt oud en mismaakt is. Dat belooft wat.

Auteur

Arne Hempenius is auteur met als passie  geschiedenis en archeologie. Zijn Friese wortels en interesse in de Friese oudheid brachten hem tot het schrijven van deze historische thriller.

Wulfheard de Grauwe blijkt inderdaad oud. Zijn linkerhand werd ooit afgehakt en een ooglid hangt griezelig over een uitgestoken oogkas. De huwelijksvoltrekking blijkt te bestaan uit een smerig drinkgelag van kerels. Daarna mag Wulfheard zijn huwelijk met Althilt consumeren. Maar de volgende dag doet zich iets voor dat zowel de steenrijke Wulfheard als ook zijn nieuwbakken echtgenote niet hadden kunnen voorzien.

Het is in 778 dat Althilt in Denemarken terecht komt. Na de huwelijksvoltrekking met de gevreesde Wulfheard komt Althilt terecht in een maalstroom van gebeurtenissen. Die zullen de jonge vrouw tot ver in Scandinavië brengen als ook naar het toenmalige Dorestad waar nu Wijk bij Duurstede ligt. Dorestad was destijds een van de belangrijkste overslagplaatsen in Europa.

Het is een roerige tijd. De gekerstende Franken vechten tegen de heidense Saksen. Ook in Frisia waar in 754 Bonifatius werd omgebracht, is het geloof in oppergod Odin nog levend. Althilt blijkt een begaafde vrouw die erin slaagt zich het runenschrift eigen te  maken. Het feit dat zij kan lezen en schrijven, biedt haar een bijzondere positie waardoor ze in staat is aan lastige problemen het hoofd te bieden. Tot haar verbijstering komt ze er achter dat haar uithuwelijking aan Wulfheard onderdeel was van een ongenadig complot. Ze beseft dat haar leven aan een zijden draadje hangt.

Een meesterlijk thriller waarbij de lezer voortdurend verrast wordt door een grote afwisseling van spannende acties en onverwachte  wendingen in het verhaal.

Avontuurlijke klasse!

Arne HempeniusHet lot van Althilt. ISBN 978-94-91777-58-5, 323 pagina’s, € 19,95. Tolbert: Uitgeverij Eigenzinnig 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.