De idealist

Twee broers verkopen geluk met huichelachtige praatjes

Kansloos meisje zoekt moeizaam het rechte levenspad.

De Kroatische Niki Terura maakt een moeilijke start in het leven. Haar beide ouders zijn zwaar verslaafd, waardoor ook zij verslaafd werd geboren. Ze moest onder medisch toezicht afkicken, terwijl haar ouders vrolijk verder gingen met het spuiten, slikken en snuiven.  Gelukkig hielden oma en opa, haar nona en dide,, een oogje in het zeil. Toch gebeurde de ramp waarvoor iedereen vreesde. Niki’s zombie-ouders namen een shot heroïne die door een dealer uit Split met waspoeder was versneden, en stierven onder de ogen van hun inmiddels 12-jarige dochter, een gruwelijke dood. Opa en oma verhuisden met hun kleindochter terug van Amerika naar hun moederland Kroatië en namen haar in huis. Ze volgde een goede schoolopleiding en ging studeren. Maar nu, op haar dertigste, als alleenstaande en niet bepaald aantrekkelijke vrouw, tobt Niki over het leven. Hoe moet ze gelukkig worden? En zowaar, ze ontmoet een Amerikaanse tweeling die ze nog kent uit haar jeugd. De twee broers, Moker en Takje, zijn uitgegroeid tot sluwe, huichelachtige figuren die jan en alleman op charmante en overtuigende wijze een rad voor ogen draaien, als zíj er financieel maar beter van worden. Daar komt bij dat Takje, die zich nu Alset noemt, uiterst vreemd gedrag vertoont sinds hij geraakt is door de bliksem Hij overleefde het, is sinds die tijd op de goden van het geluk gericht en houdt ‘bliksembaden’.

De broers doen aan ‘mindmating’, ze maken mensen intens gelukkig. Hun cliënten dienen daarvoor €30.000 euro te betalen en krijgen dan een uur lang een speciale, door de broers ontwikkelde, ‘gelukspet’ op. Het geluksgevoel houdt een half jaar aan, dan is herhaling van de behandeling noodzakelijk. De broers charteren Niki. Zij moet niet alleen trachten de behoorlijk gestoorde Alset te resocialiseren, maar ook met haar kennis van de psychologie klanten werven voor de broers. Aura’s, chakra’s, new age-gedoe en heldere kristallen zullen goedgelovige zoekers vanzelf naar de kostbare pet van het geluk leiden. Zo wordt de wereld gelukkig en de broers ook. Niki heeft het hoofd boven water te houden en gaat in op hun verzoek.

Auteur

Tomica Šćavina (1975) is een populaire Kroatische schrijfster, columniste en radiomaakster. Ze is afgestudeerd in de psychologie. Ze publiceerde romans, bundels met columns, poëzie en een kinderboek. Voor De idealist, dat stamt uit 2013 ontving ze twee literaire prijzen. Šćavina heeft haar eigen praktijk en is daarnaast docent. Dit is haar eerste vertaalde boek.

Šćavina steekt de draak met alle gelukszoekers en de moeizame wegen die zij bewandelen om aan dat geluk te geraken. Welke idioot, maar ook welke ‘handige jongen’ ok opstaat met een nieuwe manier om de tobbers te bedotten, ze worden slapende rijk over de rug van andermans ellende.

De auteur vindt een mooie, maar vrij absurde manier om de wereld van het streven naar diepzinnig genot voor schut te zetten. Dit boek houdt de eeuwige jagers op innerlijke rust een aardige lachspiegel voor.

Tomica Šćavina – De idealist. Vertaald uit het Kroatisch (Povratak genija) door Sanja Kregar.  ISBN 978-94-92160-12-6. 239 pagina’s, €18,50. Amsterdam: KLIN 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Humor. Bookmark de permalink.