Het donkerste water

De Theems als vrouwengraf

De rivier was enorm bruin als oud bloed en ongelooflijk diep.

Hij had haar geproefd, deze grote meedogenloze stroom, haar rondgetold in haar mond, klaar om haar op te slokken, toen ze werd losgerukt als een jong katje uit de kaken van een hongerige hond.

Het is de nachtmerrie van iedere moordenaar. Zojuist is een bloedmooi meisje dood gemaakt. Ze ligt uitgestrekt op een verhoging en de killer knipt vervolgens zijn slachtoffer de kleding van haar lijf. Hij geniet van de perfecte vormen van haar bleke lichaam…Een raspend geluid. Dan grijpt een koude, sterke hand de arm van de moordenaar. De vrouw beweegt. (…) De vrouw krabbelt weg en schreeuwt ‘Nee, nee!’ Zal deze vrouw ontsnappen of zal de raadselachtige kracht haar toch in een linnen doek wikkelen en het lichaam onderdompelen in de Theems om door de dreggende rivierpolitie uit het roestige water gehaald te worden?

Lacey Flint werkt bij de uniformdienst van de Londense rivierpolitie. Haar huis is een kleine zeilboot te midden van andere woonboten. De Thames is ernstig vervuild en kent gevaarlijke getijdewendingen. Toch trekt Lacy zich daar niets van aan en zwemt dagelijks haar rondjes. Maar er zijn meer gevaren die loeren. Zo is er een geheimzinnige, krachtige zwemmer die zich niet laat betrappen en loert op slachtoffers.

Lacey wordt onder water geconfronteerd met het lijk van een jonge vrouw. Haar lichaam, omzwachteld in doek, was vastgebonden aan een paal. Vlakbij haar boot. Alsof de moordenaar het haar wilde aanbieden.

Er worden nog meer, vaak half vergane stoffelijke overschotten bij het dreggen gevonden. Nader onderzoek wijst uit dat het telkens gaat om vrouwen uit Pakistan en Afghanistan. De politie vreest dat ze het slachtoffer zijn van vrouwenhandel. Maar waarom werden ze vermoord? In deze thriller wordt dit geheim maar moeizaam prijsgegeven.

Auteur

Sharon Bolton (1961) wordt wel eens de koningin van de psychologische thriller genoemd. Ze is in staat een huiveringwekkende roman te schrijven die de lezer het gevoel geeft dat deze akelig dicht bij de werkelijkheid komt. Haar adembenemende thriller Kleine zwarte leugens werd hier eerder beschreven. Echter, deze psychologische horror eist helaas meer leesgeduld. Na een spannend begin duurt het wel heel lang voordat de thriller begint te knetteren en er sprake is van een angstaanjagend inferno op, in en langs de Theems.

De schrijfster houdt het tientallen pagina’s tamelijk bedaard door ruim tijd te besteden aan theesoorten, geneeskrachtige kruiden, de tradities van lijkwades bij de wereldgodsdiensten en  de ovulatiescyclus bij vrouwen. Om maar wat te noemen.

Gelukkig komt in de laatste 150 bladzijdes het huiveringwekkende mysterie van de Theems tot een thrillerwaardige ontknoping. De lezer dient dus de moed erin te houden.

Een aardige thriller met een wat lange aanloop.

Sharon BoltonHet donkerste water Vertaald uit het Engels (A dark and twisted tide) door Anda Witsenburg, ISBN 978-94-005-0515-5, 432 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.