De grap

Huwelijk dochter doet vader duizelen

Amorele grap moet boekhouder redden van ondergang.

Peter Fraterman is een vrij kleurloos man. Hij staat wankel in het leven, zeker sinds hij gescheiden is en het grootste deel van zijn inkomen aan alimentatie moet besteden. Gelukkig zijn daar Axelle, zijn aanbeden dochter, en zijn kroegmaten met wie hij aan de toog voetbal en het leven bespreekt. Zij tillen hem van tijd tot tijd uit zijn tobberijen. Helaas krijgt Axelle verkering en erger nog: ze verrast hem met de mededeling dat ze met haar Bram – een arrogante rijke knaap – gaat trouwen. Niet te zijner tijd maar snel, want Peter zal opa worden. Fraterman – door Bram tot zijn ergernis consequent Flaterman genoemd – zal kennis moeten maken met de schoonfamilie van zijn dochter.

De kennismaking verloopt buiten verwachting. Bram blijkt een joviale, steenrijke vader te hebben, Nico, en een adembenemend mooie, wulpse, seks beluste en hijgerige stiefmoeder die de zoete naam Severine draagt. Peter, weinig verwend op seksueel gebied, krijgt zowaar de indruk dat ze met hem flirt. Hij kan zich nauwelijks beheersen, ik overwoog haar te bespringen komt na de zinnen Toen ze inschatte dat ik er klaar voor was, klemde ze mijn schouders tussen haar gemanicuurde handen en gaf me drie zoenen. Ik duizelde terug naar af. Ze strooide kwistig haar feromonen over me uit en kleefde haar geur aan mijn hemd opdat ik het nooit meer wassen zou. Waarom dit lange citaat? Omdat het er één is uit de vele waarin seks de hoofdrol speelt. En dan is dit nog een subtiele beschrijving. Want subtiliteit is deze schrijver niet aangeboren, evenmin bijgebracht. Tenzij hij daarmee tot de overtuiging is geraakt dat humor hetzelfde is als platte lol, en dat terwijl lol het onopgevoede zusje is van humor. Als Peter zich even later vol spijt tot Nico wendt, is hij het kwijlen zo nabij dat het gênant werd. Maar Nico zet hem snel met beide benen op de grond. De vaders zullen de kosten voor de bruiloft delen en Nico houdt hem een rekensom voor die Peter te gronde zal richten. Tenzij…

Auteur

Gert Erauw (1965) is jurist. Belg van geboorte, woont hij sinds 2008 met zijn echtgenote in Bourgondië. Daar runt het stel een Chambre d’hôtes, en richt Erauw zich op het schrijven. Hij debuteerde in 2007 met Het plan.

Wat voor de één een duizelingwekkend bedrag is, is voor de ander een habbekrats. Wat voor de één een adembenemende vrouw is, is voor de ander (Nico in dit geval) een onwillige, chagrijnige seks-onwillige vrouw. Nico wil maar één ding: van Severine afkomen zonder hem dat kapitalen gaat kosten. Daarvoor heeft hij een middel bij de hand en Peter moet hem helpen dat idee uit te voeren. Daar stelt hij wat tegenover natuurlijk. En dan maakt hij het Peter heel moeilijk.

Wie dol is op een verhaal dat niet alleen inhoudelijk weinig diepgang biedt maar ook verder nogal platvloers is, kan zich verlustigen aan dit boek. De stijl van de schrijver is van het soort ‘lach-of-ik-schiet’. Daar moet je van houden.

Op de kaft noemt men het verhaal ‘schalks’ en ‘pittig’. Míjn kruiden zijn het in elk geval niet, want de nasmaak is nogal ranzig.

Ieder zijn meug nietwaar?

Gert Erauw – De grap. ISBN 978-94-6242-075-5. 255 pagina’s, €19,95. Westerlo (B): Kramat 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.