Jouw perfecte jaar

365 mooie dagen, maar voor wie?

Hannah lacht en Hannah huilt, maar is en blijft de sterkste.

Als Jonathan N. Grief op de ochtend van Nieuwjaarsdag zijn vaste hardloopronde uitvoert vindt hij bij terugkomst aan het stuur van zijn fiets een plastic tasje met daarin een prachtige leren agenda, een Filofax. Wie zou die hebben verloren? En heeft een vinder daarna gedacht dat hij de eigenaar zou zijn omdat zijn fiets dichtbij stond? Hij opent het boekje en ontdekt dat er voor alle dagen van het komende jaar activiteiten staan ingepland. Zelf leidt hij een vrij inactief leven als directeur van een oude uitgeverij die marcheert zonder dat hij zich ermee bemoeit. Daarom fascineert het boekje hem dubbel. Hij neemt zich voor de eigenaar op te sporen en het boekwerkje terug te geven. Maar dat is niet zo eenvoudig als hij op dat moment aanneemt. Hij gaat de volgende dag naar de dame waarmee de eigenaar – zoals hij leest – een afspraak heeft en denkt dat daarmee de kous af zal zijn. Maar het is pas het begin van een keten aan vragen en antwoorden die steeds maar weer niet leiden naar degene die hij wil vinden. Waarom hij er zo gebrand op is? Het handschrift in de agenda lijkt sprekend op dat van zijn moeder Sofia die haar gezin dertig jaar geleden – Jonathan was toen tien – verliet om terug te keren naar haar vaderland Italië. Haar zoon mist haar nog steeds.

Op een andere locatie in Hamburg woont Hannah. Ze heeft met haar vriendin Lisa in oktober een kindercrèche geopend met activiteiten die volledig afwijken van het standaardpatroon. Het is er dag in dag uit feest, de twee vriendinnen bedenken de wildste plannen om te zorgen dat de kinderen bij de ‘Boefjesbende’ de dag van hun leven hebben en als vervolg daarop terugkomen. Simon, Hannah’s vriend, nodigt het meisje van zijn dromen uit voor een dinertje waarvoor ze zich feestelijk moet kleden. Hannah’s hart klopt vol verwachting. Krijgt ze nu eindelijk dat huwelijksaanzoek waarvan ze al maanden droomt? Maar nee, niets loopt volgens verwachting.

Auteur

Wiebke Lorenz

Charlotte Lucas is een pseudoniem van Wiebke Lorenz. Ze is geboren in Düsseldorf, studeerde Duits. Engels en Mediastudies. Met haar zus schreef ze onder het pseudoniem Anne Hertz bestsellers met een miljoenenoplage.

 

Natuurlijk is het niet alleen de stad Hamburg die Hannah en Jonathan bindt. Aanvankelijk figureren de twee om en om in een hoofdstuk. Langzaam maar zeker vlechten hun verhalen zich in elkaar. Hoe? Daarmee zou uw recensent de plot verklappen van een ingenieus opgezet verhaal waarvan de draden zich als een spinnenweb door het boek heen weven. Daar is geen lezer blij mee.

 

Het is een vrij lijvig – en trouwens prachtig uitgevoerd – boek, uw recensent is geen ‘rechercheur bij uitstek’, maar ongeveer op de helft was het duidelijk waar het heen ging met de hoofdrolspelers. Dat hinderde niets, de auteur bedacht een speels, opgewekt, maar op zijn tijd ook serieus verhaal dat het verdient om van A tot Z gelezen te worden.

Liefhebbers van romantiek, dwaze invallen en gesprekken over leven en dood krijgen hiermee een prachtig boek in handen. Lekker uren lezen en meeleven met Hannah en iedereen die van haar houdt.

Het boek stond in Duitsland 22 weken op de hardcover-bestseller lijst. Volkomen terecht.

Charlotte LucasJouw perfecte jaar. Vertaald uit het Duits (Dein perfektes Jahr) door Davida van Dijke. ISBN 978-94-027-0019-0, 446 pagina’s, €19,99. Amsterdam: HarperCollins Holland 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Romantiek. Bookmark de permalink.