Het Siamees moment

Overspel

Thomas, getrouwd met Isa en Eva, samenwonend met Erik missen iets in hun relatie. Vinden ze het grote geluk bij elkaar?

Voorspel heet het inleidende hoofdstukje. Eva wast het haar van haar vriendin Silke. Het teruggekeerde haar, het toonde pril. Eva hield zoveel leven in haar handen dat ze het niet kon geloven. Eva is tolk/vertaler en heeft een relatie met Silke. Ze woont samen met Erik, een timmerman die oude boten restaureert. Zijn enige belangstelling gaat uit naar voetbal. Eva is eigenlijk neerlandicus en een groot liefhebber van poëzie. Met Erik kan ze deze liefde niet delen. Ze ontmoet de veel oudere componist Thomas. Met hem heeft ze een klik en er ontstaat een stormachtige, geheime relatie. Op den duur krijgen ze genoeg van hun liefde in gestolen tijd. Er moeten keuzes gemaakt worden.

Auteur

Peter W.J. Brouwer (1965) is dichter/schrijver, vertaler en theatermaker. Van zijn hand verschenen eerder drie dichtbundels. Voor zijn schrijverschap maakte hij professioneel muziek en trad hij op als pianist met diverse zangers. In Nederland en België toerde hij rond met muziektheater rondom Jacques Brel. In deze roman wordt een hoofdstuk aan de fameuze zanger gewijd.

Eva

Eva is een zoekende vrouw. Ze heeft haar studie Nederlandse taal en – letterkunde afgerond, maar er niets mee gedaan. Ze is vertaalster geworden, een baan die haar weinig voldoening geeft. Haar relatie met haar Erik is zeer onbevredigend. Hij tolereert dat ze naast hun relatie een verhouding heeft met Silke. Op seksueel gebied is ze een vrije, veeleisende vrouw. In haar studietijd had ze een verhouding met een docent en in de roman is sprake van vele onenightstands. Haar minnaars werden door haar gefotografeerd. Met Thomas krijgt ze een mooie verhouding, aanvankelijk platonisch. Ze hebben diepgaande gesprekken over kunst en het leven. In het boek worden ze soulmates genoemd. Later komt er onvermijdelijk seks bij. Op den duur vindt ze het moeilijk dat Thomas vasthoudt aan zijn gezin.

Thomas

In de roman leren we Thomas kennen als een begaafde componist en arrangeur. Hij is actief op vele terreinen en is ook niet te beroerd om zangers te begeleiden. In dit boek wordt erg veel over muziek gesproken: welke componisten zijn voorkeur hebben, hoe een arrangement ontstaat, hoe hij filmmuziek maakt en over Jacques Brel. Thomas is een perfectionist. Muziek moet foutloos gespeeld worden, hij ergert zich enorm aan fouten. Zijn vrouw en zijn kinderen verwaarloost hij. Thomas is veel op reis en daardoor afwezig. Net als Eva staat ook hij  open voor relaties. Hij bezwijkt snel voor vrouwelijk schoon. Het boek telt vele meisjesnamen, soms een puzzel om bij te houden om wie het gaat. Voor Eva koestert hij op den duur een grote liefde die hem voor een moeilijke keuze plaatst.

Taal

Het taalgebruik is heel afwisselend van stijl. Soms toont de schrijver zich een vlot verteller en zijn de dialogen opvallend goed. Het wemelt echter van korte bespiegelingen in een taal die barstensvol beeldspraak is, soms heel mooi, soms wat vergezocht en raadselachtig. Bijvoorbeeld: deinend op de golven van een slapeloze nacht, als in de buik van een schip. Het laveerde , wentelde zich naar een nieuwe tijd. Of: Eva’s ogen zwommen mat achter het fletse rookgordijn. Mooie taal die meer past in een gedicht.

Inhoud

Het verhaal is eigenlijk heel mager. Het boek staat vol met weetjes over muziek en de gesprekken bevatten vele diepe gedachten over de zaken van het leven. Het lijkt erop dat de schrijver in één keer al zijn kennis en ideeën kwijt wilde. Er is geen goede balans tussen een plot en de vele filosofieën. In een volgende roman zou hij hieraan moeten werken.

Een veelbelovend debuut.

Peter W.J. BrouwerHet Siamees moment. ISBN 978-90-6265-967-8, 277 pagina’s, € 18,50. Haarlem: In de Knipscheer 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Muziek. Bookmark de permalink.