De dagen erna

Dwaaltocht na coma

Politieagent raakt bij de aanslag van 9/11 buiten bewustzijn. Na ontwaken kost het hem psychisch de grootste moeite de weg in zijn bestaan terug te vinden.

Agent Brian Remy hoort de stem van het kwaad. Glad en kil, maar niet boos, met een zelfverzekerde docentenstem: ‘Want op die dag zullen er stralende gezichten zijn, vervuld van vreugde, en gezichten zwart van stof – de gezichten van de goddelozen en de genadelozen.’

Remy verdween in de verschrikkelijke ravage na het instorten van de twee torens van het World Trade Center op 11 september 2001. Hij werd gered en kwam na vijf dagen uit een coma. Het ziekenhuis heeft hem ontslagen, maar hij is niet in staat het gewone leven weer op te pakken.

Zijn zoon Edgar van zestien jaar meent dat hij is omgekomen en wordt op school overspoeld door medelijden. Wat Brian ook doet, hij kan Edgar er maar niet van overtuigen dat hij leeft.

Remy wil door met zijn werk en  krijgt de opdracht om samen met rechercheur Paul Guterak achter medeplichtigen van de aanslag aan te gaan. Maar hij raakt verdwaald in een doolhof van naspeuringen. Zelfs het meest eenvoudige werk, het regelen van bussen met ramptoeristen die Ground Zero willen bezoeken, is al een lastige klus.

…vrachtwagens met haastig opgestapelde papieren en organisch materiaal, puzzelstukjes van menselijke resten… ‘Gisteren hebben ze een kin gevonden’, zei collega Paul Guterak. ‘Een paar vingers die niet bij elkaar hoorden, een deel van een voet… eergisteren een hoofd. Dat is het grootste lichaamsdeel tot nu toe, althans hier.’

Brian heeft chronische rugpijn. Maar daarvan meent hij geen last te hebben. Wel schilferen volgens hem zijn ogen af. Hij lacht nerveus. ‘Mijn zoon zegt tegen iedereen dat ik dood ben, maar verder gaat het goed met me’.

Psychiater Rieux meent dat Remy lijdt aan visuele hallucinaties en stelt als diagnose een schoolvoorbeeld van PTSS met wanen als gevolg van stress. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij voor een of andere ultrageheime dienst werkt.

Auteur

Romanschrijver Jess Walter (1965) schreef onder andere In het land der blinden en Het Nulpunt. Hij was tijdens de ramp van 9/11 in New York en heeft alles wat hij meemaakte en zag verwerkt in dit boek. Het resultaat is een adembenemende beschrijving van de geestelijke instorting van een slachtoffer. Niet alleen de onvoorstelbare materiële ravage, maar ook het verlies van vrienden, familie en collega’s hebben de geest van Brian getormenteerd. Hij is niet in staat normale relaties te onderhouden en maakt zich zorgen over alle mogelijke wanen. Onder zijn schedeldak lijkt een volstrekt pandemonium te heersen.

Terwijl de stad New York zich tot het uiterste inspant om het puin te ruimen moet hij zich ook weer zien te herpakken.

Een meeslepend en huiveringwekkend relaas over psychische nood.

Jess WalterDe dagen erna. Vertaald uit het Engels (The Zero ) door Paul Bruijn en Nicolette Hoekemeijer. ISBN 978-94-606-8375-6, 366 pagina’s, € 10,00. Baarn: Uitgeverij Marmer 2017.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken. Bookmark de permalink.