Het laatste woord

Mysterieuze tragedie

Kind komt om onder verdachte omstandigheden. De enige getuige is een kleuter.

Patrick van Dijk is politieman. ’s Morgens vind de werkster zijn leeggebloede lichaam. Hij heeft vier messteken in de onderbuik.

Inspecteur Andy Block hoort van de wetsdokter dat hij de avond ervoor al moet zijn overleden. Van het moordwapen ontbreekt elk spoor. Andere inspecteurs vullen de informatie aan. De werkster is in shock en kan niet worden verhoord. Er zijn geen sporen van braak, de achterdeur was open. ‘Er liep een intern onderzoek wegens corruptie tegen Van Dijk’, vertelt een van de rechercheurs. Echter, zelfmoord lijkt uitgesloten.

Het slachtoffer is getrouwd met Helena Vaerenbergh. Uit onderzoek blijkt dat ze gisteravond haar echtgenoot heeft meegedeeld zo gauw mogelijk van hem te willen scheiden. Vreemd genoeg blijkt Van Dijk de dag ervoor ten gunste van zijn echtgenote een levensverzekering van driehonderdduizend euro te hebben afgesloten. Zij is nu de enige erfgename. Eerder was een dergelijke regeling voor zijn enige zoon Maarten van kracht. Hij krijgt niets.

Over het gezin Van Dijk hangt al vijftien jaar een donkere schaduw. Er waren oorspronkelijk twee kinderen. Maarten van vijf jaar en een ouder broertje, Willem van acht jaar. Op een middag in april lieten de ouders beide kinderen in de tuin spelen. Moeder Helena ging op bed liggen met zware migraine en vader Patrick nestelde zich voor de televisie om een wielrenkoers te volgen. Hij viel daarbij in slaap.

Opeens schrok hij wakker en miste direct de kinderen. Ze waren onvindbaar. Na een zoektocht werd Maarten levend teruggevonden, maar pas de volgende dag ontdekte men bij een sloot het ontzielde lijfje van Willem. Het kind lijkt moedwillig verdronken te zijn. Welk drama had er plaats gevonden?

Elf jaar na het overlijden van zijn broertje is Maarten zestien jaar. Hij raakt dik bevriend met Michel Delafayette die een paar jaar ouder is. Bij hem vindt Maarten een emotionele schuilplaats waar hij het verdriet om zijn omgekomen broer een plaats kan geven. Maar ook wijst Michel de weg naar de oplossing van diens raadselachtig overlijden.

Auteur

Piet Baete (1978) studeerde germanistiek in Leuven en is thans scenarioschrijver in Los Angeles. In dit boek laat hij zijn vakmanschap zien door het schrijven van een meeslepend plot dat aan het onfortuinlijk overlijden van de achtjarige Willem ten grondslag ligt.

Na vele omzwervingen en belevenissen van Maarten komt uiteindelijk de waarheid van die bewuste middag in april boven water en wordt bovendien duidelijk wie Patrick van Dijk heeft omgebracht.

Een misdaadroman met veel verliezers.

Piet Baete – Het laatste woord. ISBN 978-94-014-4638-9,  318 pagina’s, € 19,99.  Tielt (B): Uitgeverij Lannoo 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.