Eindspel

James Bond in het kwadraat

Twee CIA-agenten moeten hun verdwenen chef opsporen. Ze komen uiteindelijk terecht in een complete oorlogssituatie.

In de eerste hoofdstukken worden de twee hoofdpersonen, beiden speciaal opgeleide commando’s, geïntroduceerd. Will Robie moet in Londen een groep terroristen uitschakelen die een bomaanslag beraamd hebben in een druk station. In zijn eentje schakelt hij zestien man uit. Jessica Reel zit in Irak en haar legeronderdeel wordt aangevallen en bijna geheel uitgeschakeld. Ze is scherpschutter en doodt een groot aantal IS-strijders. Ze trekken zich terug en Jessica is bijna de enige die overleeft.

Auteur

David Baldacci (1960) is de meest succesvolle thrillerschrijver van de Verenigde Staten. Hij schreef al tientallen bestsellers. Met het duo Will Robie en Jessica Reel als hoofdpersonen verschenen eerder Onschuldig, De aanslag, Doelwit en De Schuldigen. Dit boek is deel vijf in deze serie. Je kunt de boeken los van elkaar lezen.

De opdracht

Roger Walton, de chef van Robie en Reel, draagt de codenaam Blauwe man. Tijdens zijn vakantie in Colorado is hij verdwenen. Zeer waarschijnlijk werd hij ontvoerd. Will en Jessica krijgen de bijna onuitvoerbare opdracht om hem op te sporen en hun overige superieuren zijn heel ongeduldig. Nadat ze bijna iedereen hebben ondervraagd krijgen ze langzamerhand meer aanwijzingen, onder andere over een paar voormalige raketbases. Eén daarvan blijkt gebruikt te worden als schuilplaats voor miljonairs. De speurders belanden in James Bond-achtige toestanden.

Vreemde groeperingen

Het beeld dat van de Verenigde Staten en in het bijzonder van de staat Colorado geschetst wordt is niet zo gunstig. Onwillekeurig vraag je je af in hoeverre dit iets met de realiteit te maken heeft. Robie en Reel worden geconfronteerd met zeer extremistische groepen. Zo is er een groep racisten die zich tooit met kappen en lakens en die ongestraft zwarte mensen doodt. Er is ook een groep neonazi’s. Bijna allemaal hebben ze getatoeëerde hakenkruisen. Er dan zijn er gewelddadige skinheads die over zware wapens beschikken. Tenslotte zijn er ook nog de King Apostelen, een sekte, waarvan de leden zwaargewapend en dreigend rondlopen. Er is dus een overmacht aan rechts-extremisten. Ze maken de dienst uit omdat er maar twee politiemensen in het stadje zijn, zo nu en dan ondersteund door vier agenten van de staatspolitie. Een onmogelijke situatie.

Geweld

In dit boek is sprake van extreem geweld. Het blijkt dat de auteur veel kennis heeft van wapens, resultaat van diepgaand onderzoek. Hij spreekt er ook met liefde en bewondering over. De hoofdpersonen beschikken over de modernste wapens. Ze zijn in staat een tegenstander op een afstand van 300 meter in het voorhoofd te schieten. Als ze tijdens een gevecht mensen doden is er bij hen geen sprake van emotie of schuldgevoel, ze doen gewoon heel vakkundig hun werk in opdracht van de regering.

Spanning

Baldacci weet als geen ander hoe je spanning kunt opwekken, vooral tijdens de vele gevechten. Soms bevinden onze helden zich in uitzichtsloze situaties en is er sprake van een grote overmacht. Het slot is, zoals de titel zegt, een bijzonder spannend eindspel. Het boek bevat jammer genoeg ook veel langdurige gesprekken waarbij vaak sprake is van overbodige herhalingen, maar je kunt ze ook zien als rustmomenten tussen de gevechten.

Wederom een bloedspannende en gewelddadige Baldacci, zoals zijn vele fans van hem verwachten.

David Baldacci – Eindspel. Vertaal uit het Engels (End Game) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-0050-756-2, 400 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.