Gruwelijk is het huwelijk

Hilarische detective

Malloterige gelukszoeker wordt ingehuurd om vrouw van minister op overspel te betrappen.

Eugenius Quak meent dat hij een uitstekende privéspeurder is. Te vergelijken met Sherlock Holmes en Miss Marple. En iedereen vindt dat, want de kranten hebben bol gestaan van de vergrotende en overtreffende trappen, trappen op, trappen af, je zou er buiten adem van raken, allemaal om de Tragedie van Groot Beukenstein te beschrijven. Het misdrijf dat Quak op geniale wijze wist op te lossen.

Na de oprichting van Detectivebureau Eugenius Quak Private Detecting (EQPD) duurt het even voor de eerste cliënt zich aandient.

De komst van minister Lourens Rotting blijkt echter direct de eerste grote zaak. Rotting is een reusachtige kerel met een vlezig gezicht vol pukkels, zodat het lijkt alsof een brailleschrift zijn gezicht en voorhoofd bedekt. Hij heeft donkere ogen die als een stel Neanderthalers zich diep in hun holen verschuilen. Rotting stinkt onbedaarlijk uit zijn mond als hij vertelt zijn echtgenote te verdenken van overspel. Quak neemt de zaak op zich en verheugt zich al op ruimhartige onkostenvergoedingen en een torenhoog honorarium. Om het promiscue gedrag van diens echtgenote te bestuderen komt Quak als een zogenaamd oude studievriend logeren op het landhuis van Rotting.

Pippilotta Rotting blijkt een verrukkelijk wezentje dat erom schreeuwt geliefd, geknuffeld en bemind te worden. De belangrijkste verdachten met wie Pippilotta, volgens de minister mogelijk overspel pleegt, zijn hun buren Wilmard Gobius du Sart-Smissaert en Theodorius Calkoen. Echter, volgens Eugenius zijn er veel meer kandidaten. Er is een butler met twinkelende ogen, een tuinman die er uitziet als een Griekse god, een staljongen met paarden en een zwerver in haveloze kleding. Bovendien moet volgens het EQPD ook een lesbische relatie niet worden uitgesloten.

De auteur

Eugenius Quak is schrijver van 100% Pulp. Hij schrijft misdaadlectuur als deze roman, die volgens hemzelf volstrekt ongeschikt is voor verzuurde feministes, politiecorrecte kwezelaars, fatsoensrakkers en fantasieloze betweters. Het lijkt ons niet onmogelijk dat Quak het pseudoniem is van een bekende auteur.

Minister Lourens Rotting is vol wraakgevoelens. Hij zit Quak behoorlijk achter de broek om de schuinsmarcheerder die zijn eer bezoedelt te ontmaskeren. In een zijvleugel van zijn landhuis heeft hij een onthutsende moordmachine laten bouwen om de betrapte bamboeseur een langzame dood te doen sterven.

Deze hilarische kwajongensdetective met kostelijke grappen levert een geslaagde persiflage van het genre op. Zonder al te melig te worden lukt het de auteur om in de traditie van Adriaan en Olivier van Leonhard Huizinga een leuk verhaal neer te zetten.

Geslaagde vrolijkheid!

Eugenius Quak – Gruwelijk is het huwelijk, ISBN 978-94-927-1503-6, 256 pagina’s, € 17,95. Doorn / Amersfoort: E-Pulp  Publishers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.