De waarheid

Waanzinnige hereniging

Ontvoerde man komt na zeven jaar vrij. Bij de hereniging met vrouw en kind ziet zij ogenblikkelijk dat dit niet haar echtgenoot is. Wat is de bedoeling van deze bedrieger?

Sarah Petersen leidt een teruggetrokken leven samen met haar zoontje Leo. Zeven jaar geleden is haar man Philipp, een steenrijke industrieel, tijdens één van zijn vele dienstreizen naar Colombia ontvoerd. Nooit werd er iets van hem vernomen. Hij lijkt opgeslokt door de jungle.

Na een onrustige tijd vol hoop en vrees begint Sarah zich steeds meer neer te leggen bij een leven samen met haar opgroeiende zoontje. Haar ouders zijn overleden en ze heeft geen broers of zussen. De enige overgeblevene van Philipps familie is haar narrige, enigszins dementerende schoonmoeder die het huwelijk van haar zoon met Sarah altijd heeft afgekeurd. Sarah was immers maar een lerares van gewone komaf? Ze heeft eigenlijk alleen goed contact met enkele collega’s en buren.

Na zeven jaar komt Sarah tot het besluit dat ze een nieuw leven wil beginnen. Ten eerste laat ze zich bij de kapper drastisch kortwieken. Het lange haar tot haar middel gaat er af en verandert in een sportief jongenskoppie. Ten tweede organiseert ze voor het eerst een etentje voor een paar collega’s. Ze heeft afscheid genomen van Philipp.

Kort daarop krijgt ze een telefoontje van Buitenlandse Zaken dat haar man is gevonden. Hij zal met een speciaal toestel onder begeleiding naar Duitsland vliegen. Opgewonden staat Sarah met de achtjarige Leo haar man op te wachten. Ze repeteert in zichzelf de eerste zin die ze tegen hem zal zeggen: Goed dat je er weer bent. Ze ziet allerlei mensen de vliegtuigtrap afkomen. Philipp lijkt er niet bij. Verward kijkt Sarah om zich heen. Een persoon neemt een onbekende man naar haar mee en zegt tegen hem en Sarah: Meneer Petersen, welkom thuis.

Sarah ziet het onmiddellijk. Dit is niet Philipp Petersen, haar echtgenoot die ze al zeven jaar kwijt is. Ze stottert: Goed dat je er weer bent. De vreemde kijkt haar zonder lach aan.

Auteur

Melanie Raabe (1981) werkt als journaliste en actrice. Haar debuutthriller De val werd in Duitsland een grote bestseller. In dit nieuwste boek laat ze wederom zien het metier van de psychologische horror te beheersen.

Na de hereniging gedraagt de haar onbekende man zich als haar echtgenoot. Hij blijkt griezelig goed op de hoogte van allerlei vertrouwelijke details. Echter, af en toe valt hij uit zijn rol en gedraagt zich zoals de echte Philipp Petersen zo nooit zou hebben gedaan.

Sarah is wanhopig, want niemand in haar omgeving ruikt onraad. Het spreekt immers vanzelf dat Philipp na zeven jaar gijzeling in het Colombiaanse oerwoud niet meer helemaal dezelfde is als vroeger? Ze is ervan overtuigd met een oplichter van doen te hebben en gaat de strijd aan. Het blijkt echter dat ze daarmee haar hele leven en dat van haar zoontje in de waagschaal legt.

Een thriller waarbij de lezer flink aan de horror wordt overgeleverd. Dit boek uitlezen is de enige ontsnapping.

Geslaagde beklemming!

Melanie RaabeDe waarheid. Vertaald uit het Duits (Die Wahrheit) door Sander Hoving. ISBN 978-90-234-6590-4, 336 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.