Omfietswijngids 2018

Wijn voor iedereen

Nicolaas Klei laat zijn lezers elk jaar weten hoe hij de wijnen die hij de afgelopen zomer proefde vond smaken. Dit jaar waren het er wel 1968, in prijs variërend tussen € 2,69 en € 59,95.

De omfietswijnen krijgen een apart logo, net zoals de ‘weggietwijnen’ en de biologische wijnen. Ook webwinkels worden apart aangeduid.

Verder geeft het aantal glazen de kwaliteit aan, 1=voldoende, 2=ruim voldoende, 3=lekker, 4=zonder meer uit het schap te graaien, 5=beter vind je niet. De prijs speelt ook een rol bij het toekennen van het predicaat omfietswijn.

 

Auteur

Wijnkenner Nicolaas Klei (1961) is wars van al het ‘gedoe’ rondom wijn. Voor hem is nog steeds het belangrijkste criterium: ‘vind ik hem lekker’. Samen met zijn conculega Harold Hamersma heef hij veel gedaan om wijn toegankelijk te maken voor een groot publiek en hij kan er uiterst smakelijk over schrijven. Dit is al de zeventiende keer dat zijn omfietswijngids verschijnt.

Uit het woord vooraf citeer ik met grote instemming: volgens de gezondheidspolitie krijg je al ruggemergtering als je alleen maar denkt aan een glas wijn, en wie daadwerkelijk een fles ontkurkt kan net zo goed direct een doodbidder ontbieden. Nu staan er in deze gids wijnen waarvan ik dat grif geloof, waaraan ik slechts zeer behoedzaam even durf te ruiken alvorens ik ze bij het chemisch afval zet. Maar er zijn ook omfietswijnen bij. Omfietswijnen die geuren naar kalverliefde, poëzie en pril geluk. De uitgever was hiervan dermate onder de indruk dat hij deze tekst op het omslag zette.

De geteste wijnen zijn afkomstig van Albert Heijn, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirck III, Ekoplaza, Emté, Gall & Gall, Les Généreux, Hema, henri bloem, Jumbo, MCD, Natuurvoedingswinkel, De Natuurwinkel, Organic wine concept, PLUS, Poiesz, Spar, Vomar, Well of Wine en Wijnkoperij De Gouden Ton.

Bij elke leverancier staat eerst hoeveel wijnen er geproefd zijn, onderverdeeld in rood, rosé en rood, en hoeveel daarvan omfietswijnen, inclusief het percentage. Dan volgen de top-drie per kleur en de wijnen, per kleur en per land alfabetisch gerangschikt. Het boek wordt afgesloten met een lijvig hoofdstuk Topwijnen en een register, wederom per kleur.

Chagrijnig, stoffig of snoepjesfruit

Enkele citaten: (3 talente, rheinhessen pinot blanc 2015) Drie lachende talenten op het etiket, dat belooft nooit veel goeds. En jawel: chagrijnige wijn, geurend naar steunkousen.

(Signé, bourgogne, pinot noir 2015) Stoffig en droppig.

(Umbreie, pinot grigio rosé 2016) Snoepjesfruit met zuurtjesafdronk. Drink ‘m bij ‘Goodbye, Lenin’.

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel: (Just Red, wijn uit Spanje) Allereenvoudigst maar plezant rood vol kersenfruit van druif garnacha, ook wel bekend als grenache. Mede door de gezellige prijs het omfietsen waard.

Over smaak valt niet te twisten, maar uw recensent kan goed uit de voeten met die van de auteur. En dat voorkomt de aanschaf van bocht.

Leuk om te lezen en nuttig bij de selectie van lekkere wijn uit verschillende prijsklassen.

Nicolaas Klei – Omfietswijngids 2018. ISBN 978-90-5759-896-0, 431 pagina’s, 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Jaarlijkse uitgave. Bookmark de permalink.