Liever horen we onszelf

Liefde tussen hoop en rouw

Dromen mooier dan de werkelijkheid.

Als de 26-jarige fotografe Mila de liefde van haar leven ontmoet is ze dolgelukkig. Dennis is vier jaar jonger dan zij, past bepaald niet in het plaatje dat haar ouders voor ogen hebben als ze een ‘ideale schoonzoon’ zien, maar Mila geeft daar niet om. Ze houdt van hem, ondanks dat Dennis geen vaste baan heeft, blowt en onberekenbaar is. Uiteindelijk draaien haar ouders enigszins bij. Ze lenen Mila en Dennis zelfs hun zeilboot uit. Maar dan slaat het noodlot toe.

Dennis en Mila krijgen woorden op de steiger op het moment van vertrek. Dennis vertrekt woedend op zijn eentje. Later wordt de boot onbemand teruggevonden, van Dennis geen spoor. Mila blijft wanhopig achter. Heeft Dennis het ongeluk geënsceneerd om elders een nieuw leven te beginnen zonder haar, neemt hij binnenkort contact op of is hij echt voorgoed in de golven verdwenen? Na veertien dagen wachten vertrekt ze naar Janne, Dennis’ moeder die helemaal alleen in een boshuis woont. Ze is er welkom, maar Janne lijkt zich te hebben neergelegd bij Dennis’ dood, onuitstaanbaar voor haar schoondochter.

Janne is nuchter. ‘Hij is dood Mila. Hij is alleen nog niet gevonden. En misschien gebeurt dat wel nooit,’ houdt ze haar schoondochter voor. Ze vraagt haar hulp om een gedenkteken voor Dennis in het bos te maken, ze wil een plaats hebben waar ze haar zoon kan gedenken, tenslotte is ook zij in de rouw. Maar Mila verzet zich ertegen. Ze wacht op Dennis’ terugkeer. Janne dringt erop aan dat Mila haar dromen opzij zet. ‘In plaats van dat we de feiten laten spreken, horen we liever onszelf,’ houdt ze haar voor. En: ‘Hoop is je ergste vijand.’

Auteur en illustrator

Renate Dorrestein (1954) begon op haat negentiende als journaliste en was vijf jaar redacteur van het feministisch tijdschrift Opzij. Ze debuteerde in 1983 met de roman Buitenstaanders. Ze schreef 39 romans, essays en luisterboeken en won verschillende prijzen. Haar boeken verschijnen in 15 landen in vertaling. Deze novelle schreef ze in 2014 speciaal voor de Week van het Luisterboek. Voor deze versie in druk bewerkte ze het verhaal.

Sylvia Weve (1954) is een veelgeprezen illustrator. Ze verluchtte onder meer De Dageraad van Annejet van der Zijl. Weve ontving diverse malen de Zilveren en de Gouden Penseel. Ze won samen met Bette Westera de Woutertje Pieterse Prijs. Dorrestein en Weve vormen in deze ingehouden novelle een fraai duo.

Het verhaal van Mila en Dennis is een liefdesverhaal waarbij de liefde balanceert tussen hoop en rouw. De liefde van Moeder Janne getuigt van realiteitszin.

Een mooie novelle. Fraaie tekeningen zowel in woord als in beeld.

Renate DorresteinLiever horen we onszelf. ISBN 789-90-2140-817-0, 94 pagina’s, €15,-. Amsterdam: Querido 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.