Ben ik nou zo slim? De taal van Louis van Gaal

‘Een trainer van de buitencategorie’

De ups en downs van een zeer opmerkelijke coach, met speciale aandacht voor zijn taalgebruik en zijn omgang met de pers.

Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal (1951) was een verdienstelijk voetballer, die zijn trainersloopbaan in 1987 bij AZ begon. Hij behaalde grote successen bij Ajax, Barcelona, AZ, Bayern München en het Nederlandse elftal tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal 2014 in Brazilië. Maar zijn loopbaan kende ook een aantal dieptepunten. Zo werd hij onder meer wegens teleurstellende resultaten ontslagen door Barcelona, Bayern München en Manchester United.

Auteur

Edwin Krijgsman (1960) is literair recensent bij De Volkskrant en sportliefhebber. Hij werkte mee aan de autobiografie van de wielrenner Thomas Dekker. In dit boekje volgt hij de loopbaan van Van Gaal kritisch en besteedt daarbij veel aandacht aan diens opmerkelijke uitspraken in het Nederlands, maar ook in het Spaans, Duits en Engels, althans wat daar voor door moet gaan. Daarnaast komt ’s mans vaak zeer moeizame relatie met de pers en met verschillende clubbesturen aan de orde.

Groot ego

Elk hoofdstuk begint met één van Van Gaals uitspraken. Alleen daardoor leer je hem al aardig kennen. Ik citeer er enkele:

Ik ben een eerlijke vent, denk ik, en een sympathieke man.

Jullie gefeliciteerd met de beste trainer ter wereld.

Ik heb in zes jaar bij Ajax meer bereikt dan Barcelona in honderd jaar.

Als ik een fout maak, kan ik er slapeloze nachten van hebben. Maar dat overkomt me zelden.

Geen talenknobbel

Wanneer Van Gaal een buitenlandse club trainde vond hij het aan zijn stand verplicht om de taal van het land te spreken, En dat valt niet altijd mee, want hij heeft volgens de auteur geen talenknobbel. Wat hij wel heeft is een ongelooflijke creativiteit, die hetzij aanleiding geeft tot hilariteit, dan wel tot heel hard nadenken over wat hij bedoelt.

Zo vroegen de Spanjaarden zich af, wat hij met een balón d’hospital (ziekenhuisbal) bedoelde. In München kwam hij binnen met: Ich bin nämlich ein Kommunikator. Hij leende daar van de onvergetelijke Gerrie Knetemann Der Tod oder die Gladiolen, waar hij later ook nog een Engelse bewerking van zou maken. In het laatste land gebruikte hij ook het sindsdien veelgeciteerde another cook voor andere koek. Dit is uiteraard slechts een kleine selectie.

In het nawoord doet de auteur een bewonderenswaardige en interessante poging om Van Gaal te duiden. Ook enkele andere kenners, zoals Hugo Borst, komen aan het woord.

Een leuk cadeau voor de intelligente voetballiefhebber.

Edwin Krijgsman – Ben ik nou zo slim? De taal van Van Gaal. ISBN 978-94-004-0793-0, 159 pagina’s, € 14,99. Amsterdam: Thomas Rap 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.