Henk. Het levensverhaal van Henk Westbroek

De biografie van een kleurrijk man

Rasverteller wijdt uit over zijn avontuurlijk leven.

Henk Westbroek startte zijn luisterrijke carrière als diskjockey en spelletjespresentator bij de radio met een opmerkelijk feit. Hij zat stervend van de zenuwen te wachten tot het rode lampje zou gaan branden ten teken dat hij kon beginnen met praten. Toen het zover was ging hij van start. Maar niemand had hem vooraf gezegd dat hij dan ook nog een schuifje moest opendoen. Het gevolg was dat hij in het luchtledige sprak. Hij debuteerde met een radiostilte van anderhalve minuut. Of hem dat zijn leven lang parten heeft gespeeld weet ik niet. Feit is wel dat hij nadien nooit meer gestopt is met praten.

Zijn levensverhaal in dit boek, opgebouwd uit archiefstukken én veel, heel veel persoonlijk vertelde verhalen, bewijst het. Lees en je hoort Westbroek praten, met die semi-nonchalante toon, dan weer eens breeduit vertellend, dan weer strooiend met feiten en verhalen over anderen alsof hij een zak pepernoten leeg strooit. Dat leest lekker, dat moge duidelijk zijn.

Henk gaat ervoor zitten, vertelt breeduit. Over zijn jeugd, als nakomertje in een gezin met veel oudere zussen die stuk voor stuk gek op ‘kleine Hennie’ waren. Over zijn moeder die hem lekker nog een jaartje thuishield toen hij het op de kleuterschool de eerste dag al voor gezien hield. Over de achterbuurt waarin hij opgroeide en zorgeloos gelukkig was, over zijn antichristelijke pa die half communistisch en half sociaaldemocraat was, over de verhalen die hij op verjaardagen aanhoorde waarin goede en slechte Duitsers ten tonele werden gevoerd en over het feit dat vader hem verbood naar het defilé te gaan op Koninginnedag: het koningshuis, dat waren alleen maar opvreters net als de paus, priesters en dominees.

En niet te vergeten over het feit dat zijn moeder zijn moeder niet was, maar zijn tante. Zijn moeder was jong aan de zwier geweest en daarvan was hij het gevolg. Hij zat er niet mee. Nog zoiets: kleine Hennie kon goed leren, mocht zowaar naar de Hogere Burgerschool terwijl kinderen uit zijn milieu geen hogere burgers waren. Mooie tijden waren dat. En toen moest Henk nog beginnen met de muziek, zijn tweede leven. En hij heeft wat levens geleid. De politiek niet te vergeten, het rockcafé dat hij runde, zijn grote liefde Julia en zijn tweede grote liefde Chris, zijn dochter. Nog veel later kwam daar Milio bij, was hij zomaar opa geworden. Hij praat en hij praat maar door, die Henk.

Auteur

Martin Groenewold (1972) is eindredacteur bij het Dagblad van het Noorden. Ook werkte hij lange tijd als cultuurjournalist bij die krant en de voorlopers daarvan. Hij schreef eerder een boek over popfenomeen Herman Brood en interviewde als laatste Ramses Shaffy. Zelf zingt Groenewold ook. Hij maakte vier soloalbums met Nederlands poprepertoire.

Muziek

Afhankelijk van persoonlijke interesses zal de één dit boek tot zich nemen vanwege Westbroeks rol in de muziek, als belangrijkste man van de band Het Goede Doel. Westbroek schreef het merendeel van de teksten, zijn tweede man Henk Temming naast hem. Deze zorgde voor de muziek. De nederpop-band klapte uiteindelijk op de permanente onmin tussen die twee. Ook schreef Westbroek veel beroemd geworden teksten voor Kinderen voor Kinderen.

Politiek

Na de muziek en de radio stortte Westbroek zich op de politiek en richtte Leefbaar Utrecht op. Ook stond hij aan de basis van Leefbaar Nederland. Pim Fortuyn vroeg hem als tweede man, maar hij weigerde. Na de dood van Fortuyn stapte Westbroek helemaal uit de politiek. Daarover zegt hij: ‘Ik ben gezwicht voor de terreur. Ja, uit volle overtuiging. Ik had een dochter die zich afvroeg of ze haar papa nu ook gingen doodschieten. Dat had ik er niet voor over.’

Muziek, politiek, een naoorlogse jeugd, wie wil meeleven met deze verhalenman kan zijn hart aan dit boek ophalen.

Graag had ik achterin een ‘jaartallenlijstje’ gezien, om af en toe iets te kunnen naslaan. Maar verder is het boek lekker leesbaar en onderhoudend. Voor liefhebbers van nederpop en voor geïnteresseerden van Leefbaar in het eerste uur.

Met veel plezier gelezen.

Martin GroenewoldHenk. Het levensverhaal van Henk Westbroek. ISBN 978-90-7939-993-2, 328 pagina’s, €19,90. Beilen: Pharos Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Muziek, Politiek. Bookmark de permalink.