Slender man

Moorddadig spel

Gepensioneerde rechercheur is getuige van een moord. Ze gaat alleen op onderzoek uit. De politie gelooft haar niet, maar ze gaat alleen door met haar levensgevaarlijke speurtocht.

Charlie Mc Cormick woont met haar jonge vriendin Nicky samen in een appartement. In de vroege ochtend is ze getuige van een moord in een flat aan de overkant en waarschuwt de politie, maar deze treft slechts een lege flat zonder enige sporen. Als voormalig poltieofficier voelt Charlie zich verplicht nader onderzoek te verrichten. Ze dringt de flat binnen en treft geen sporen aan. Als ze die dag een expositie bezoekt ziet ze één van de beide daders. Ze komt hen nog een aantal keren tegen en spreekt hen zelfs. Ze blijken alles over haar te weten en het lijkt erop dat ze door het tweetal gestalkt wordt. Charlie gaat verder met haar speurwerk, maar de situatie wordt wel steeds gevaarlijker.

Auteur

Guido Eekhaut (1954) is een Vlaams auteur van misdaadromans. Hij is ook de auteur van  enkele boeken over cultuurfilosofie. Hij schreef hoorspelen en de boeken bij de TV-serie Wolven. Voor zijn thriller Absint kreeg hij in 2009 de Hercule Poirotprijs. Hij schrijft ook thrillers onder de naam Nellie Mantel. In 2014 werd Kingston Noir genomineerd voor de gouden kogel. Zijn boeken vallen meestal niet in één bepaald genre. Ze bevatten elementen van thriller, fantasy, horror en sciencefiction.

 

Slender Man

Naast de brievenbus van de flat van Charlie en Nicky staan figuurtjes. Charlie ontdekt dat het afbeeldingen zijn van de Slender Man, een lange figuur in een zwart pak. Hij heeft lange ledematen en een leeg gezicht. Slender Man leeft op het web. Jonge meisjes plegen moorden in zijn naam, De grote vraag is of hij echt bestaat of dat het een fantasiefiguur is. Het is een werkelijk bestaand verschijnsel dat de schrijver in zijn verhaal gebruikt.

Bespiegelingen

Naast de verhaallijn over het uitschakelen van de daders bevat het boek vele bespiegelingen. Al lopend door Londen heeft Charlie gedachten over wat ze ziet. Ze ziet de zwaar bewapende militairen die het centrum bewaken na de aanslagen. Ze denkt na over het hoe en waarom en het reële gevaar. Veel wordt gezegd over de City. Het type mensen dat daar werkt en hoe ze carrière proberen te maken. Haar mooie, jonge vriendin Nicky behoort daartoe. Het gaat zelfs over de Brexit. Deze bespiegelingen maken het boek wel wat traag.

Stijl

Deze thriller heeft een opvallende stijl. De verteller is een ‘jij’. Vaak lijkt het dat een geheimzinnige buitenstaander beschrijft wat hij/zij ziet. Dat geeft het boek een dreigende sfeer, goed voor de spanning. Ook hebben we te maken met de dialogue intérieur. De persoon lijkt dan in gesprek met zichzelf. Dit heeft als effect dat je als lezer heel goed kan meeleven met de hoofdpersoon.

Charlie

De enige persoon die goed uit de verf komt is Charlie. We leren haar goed kennen. Ze is erg eenzaam en voelt zich als oudere vrouw wat onzeker ten opzichte van Nicky. Ze is wel zeer intelligent en moedig. Ze is niet bang voor de daders en is vastbesloten hen te stoppen. In die strijd staat ze helemaal alleen, want niemand gelooft haar, ook haar vriendin niet.

Dit is een origineel en spannend boek. Het blijft spannend omdat je als lezer absoluut niet kunt voorspellen waar het verhaal heen gaat. Bij het slot wordt de lezer volledig op het verkeerde been gezet. De thriller vraagt wel veel van de lezer. Je moet mee kunnen gaan met de wilde fantasie van de schrijver.

Goed geschreven, boeiende fantasy-achtige thriller.

Guido EekhautSlender Man. ISBN 978-94-6001-5657-1, 254 pagina’s, € 19,95. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.