AZERTY

Geslepen complot

Kidnapping verandert de levens van twee broers op drastische wijze.

Kris Verbeeck is tien jaar en zijn broertje Marijn Verbeeck is acht. Kris moet bij het buitenspelen Marijn in de gaten houden. Maar Kris is speels en let niet steeds op zijn broer. Zo kost het Rina Willems weinig moeite om Marijn te kidnappen.

Willems is een psychiatrische patiënte. Haar jongste kind Davy is door onachtzaamheid harerzijds als baby overleden. Dit heeft ze niet kunnen verwerken. Ze is voor haar oudste dochter uit de ouderlijke macht gezet en inmiddels gescheiden van Frank.

Al winkelend valt Rina’s oog op Marijn die sprekend lijkt op de gestorven Davy. Ze heeft het in haar hoofd gezet dat hij Davy moet gaan vervangen. Davy is helemaal niet dood! Ze moet deze jongen groot brengen!

Op slinkse wijze papt ze aan met Kris en weet hem zijn adres te ontfutselen. De volgende dag gaan de broertjes buitenspelen en grijpt Rina op een onbewaakt ogenblik haar kans en weet Marijn de auto in te werken. Eenmaal bij haar thuis maakt ze hem zo angstig dat hij getraumatiseerd alles doet wat Rina vraagt. Na enkele weken ziet Marijn kans te ontsnappen en wordt hij weer met z’n ouders verenigd. Kris zit opgescheept met een geweldig schuldgevoel dat hij niet op zijn broertje heeft gelet en Marijn lijdt aan een post traumatisch stress syndroom. Willems lijkt van de aardbodem verdwenen.

De jaren verlopen. De 32-jarige Kris geldt als een gevierd auteur en journalist, terwijl de 30-jarige Marijn tevreden is met een stil bestaan als kundig boekhouder. Hij heeft inmiddels wel een vaste vriendin, Louise. Hun ouders zijn enkele jaren terug overleden.

Begin 2012 overlijdt Oscar de Groot. Hij is politicus en steenrijk zakenman die op een heus kasteeltje woont. Oscar heeft nauwelijks familie. De enige twee erfgenamen blijken Kris en Marijn. Geen hunner had hierop gerekend, maar blij aanvaarden ze de erfenis van hun oudoom en nemen hun intrek in het kasteel.

Auteur

Sandra J. Paul (1972) schreef de Eilanden-serie voor Young Adults. Met dit boek debuteerde ze in de thrillerwereld. Ze won eerder de derde prijs van de Aspe Awards met het verhaal Duivelse drank.

Aanvankelijk beleven de broers Verbeeck veel plezier aan hun financieel onbezorgde bestaan. Kris kan zich geheel wijden aan een nieuw boek en Marijn leeft helemaal op als hij het bedrijf van hun erflater kan gaan leiden.

Na enkele maanden gaat het niet goed met Kris. Zijn gezondheidstoestand houdt steeds meer te wensen over. Intussen heeft Marijn vooral te kampen met Louise met wie hij inmiddels is getrouwd. Het lijkt alsof ze na de erfenis een heel andere vrouw is geworden. En dan is er die geheimzinnige oude typemachine met het AZERTY-toetsenbord*.

Deze thriller, ook wel omschreven als een whodunnit met een psychologische, paranormale twist, moet vooral gewaardeerd worden om de ingenieuze plot waarvoor Agatha Christie zich niet zou schamen. Maar voordat alle geheimen worden onthuld blijkt het nog een hele klus om alle puzzelstukjes klaar te leggen. Dat moet de lezer van deze Vlaamse misdaadroman ervoor over hebben om ervan te kunnen genieten hoe het mysterie van AZERTY op wonderbaarlijke wijze wordt opgelost.

Sandra J. PaulAZERTY. ISBN 978-94-607-9247-2, 301 pagina’s, € 23,00. Dendermonde: Uitgeverij Het Punt 2016.

 *AZERTY verwijst naar een systeem van indeling van toetsen op toetsenborden en typemachines, waarvan de eerste rij letters begint met de A, Z, E, R, T en Y. dit is hiermee de naam van deze toetsenbordindeling. Het is de meest gebruikelijke indeling in België en in Frankrijk. In Nederland gebruiken we de QWERTY-indeling. Van dit boek is onlangs bij Scelta Publishing een specifiek op de Nederlandse markt gerichte versie uitgekomen onder de titel QUERTY.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.