Het belang van schoon ondergoed

Overleden Missy stuurt vriendje naar Malawi

Sam werkt bizarre ‘bucketlist’ af.

Er wordt wel eens gezegd dat twee uitersten elkaar trekken, maar soms duwt het noodlot die uitersten naar elkaar toe. Dat is het geval met Sam en Missy. Ze ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Sam is er opgenomen omdat hij een lelijke val heeft gemaakt nadat hij dronken van een bierfiets viel. Missy omdat ze wordt behandeld tegen een vergevorderde kanker. Zo apathisch en lamlendig als Sam is, zo opgewekt, vrolijk en bizar is Missy. Toch vinden ze elkaar aardig en ze brengen de saaie middagen in het ziekenhuis al bierdrinkend samen door. Missy heeft een merkwaardige gewoonte: ze maakt continu lijstjes. Ze schrijft ze op in kleine Moleskine-boekjes en kan er geen genoeg van krijgen. Een van haar malle lijstjes is het bedenken van voor- en wellicht nadelen van Het belang van schoon ondergoed, vandaar de fraaie titel van dit boek. Lijstjes maken ordent haar gedachten, zegt ze. Het zorgt dat ze doelen in haar leven houdt en doelen stellen is gezond, dus dat werkt genezend. Sam is geïntrigeerd door haar. Zelf brengt hij zijn dagen sinds zijn tienertijd vrij lamlendig door. Hij heeft helemaal geen doelen, integendeel. Zijn oudste broer, student medicijnen Gabriël is, in een ziekenhuis in Irak waar hij vrijwilligerswerk deed, bij een luchtaanval om het leven gekomen en daarna door zijn ouders ‘heiligverklaard’. Sinds zijn dood heerst er thuis de warmte van een koelkast. Toen bleek dat Sam uiterlijk steeds meer op Gabriël ging lijken, zette hij zich af, ging klieren: hij wilde beslist geen engel worden. Dan maar zuipen en computerspelletjes spelen.

Missy en Sam kunnen het opmerkelijk goed vinden samen. Missy voert opgewekt strijd tegen de valse oude cellen in haar lichaam, ervan overtuigd dat ze zal winnen. Als Sam weer naar huis gaat vraagt ze hem contact te houden. Maar Sam laat niets meer horen. Als Missy hem een jaar later belt gaan ze samen toch op vakantie. Dan ontluikt er langzaam iets dat meer is dan vriendschap, al komt daar voor Sam een flinke dosis angst aan te pas, want stel dat Missy doodgaat? Hij laat haar, terug in de stad, daarom alsnog in de steek.

Als Missy niet lang daarna overlijdt erft hij haar Moleskine-boekjes en komt daarin haar bucketlist tegen. Overmand door schuldgevoel jegens zijn oude vriendin besluit Sam die lijst voor haar te gaan afwerken. Hij moet ervoor naar Malawi.

Auteur

Valerie Eyckmans (1977) schreef jarenlang columns. Ze debuteerde in 2013 met Verloren Maandag en werd prompt genomineerd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman. Ze publiceerde ook vijf prentenboeken en geeft regelmatig schrijfcursussen.

In Malawi geeft Sam les aan schoolkinderen. Hij woont in een resort bij een echtpaar dat het wildpark beheert, al is er van het wild na een aantal jaren zonder regen nauwelijks meer wat over. De buitenlandse eigenaar heeft het park nu juist gekocht om met zijn rijke vrienden ongestoord te kunnen jagen. Hij komt met gruwelijke plannen.

Voor Sam verandert het leven op veel manieren. Terugkijkend heeft Missy met haar bucketlist invloed op zijn hele verdere leven.

Een soms wat chaotisch verspringend, maar vaardig geschreven en humoristisch verhaal. De auteur vervlecht de verhaallijnen mooi, met verrassende en boeiende invallen.

Een plezierig boek waarin licht en diepgang elkaar mooi afwisselen.

Valerie EyckmansHet belang van schoon ondergoed. ISBN 978-94-6001-563-2, 190 pagina’s, €17,50. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.