Vertel me het einde

Voor Trump

Zwartboek over kinderen op de vlucht. Over de genadeloze grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Ze komen uit Guatemala, El Salvador, Honduras en natuurlijk uit Mexico. Vaak met La Bestia (Het Beest), de goederentreinen waarop jaarlijks een half miljoen migranten meereizen. Een levensgevaarlijke tocht die al duizenden het leven heeft gekost. En als het daar niet gebeurt dan zijn het wel drugssmokkelaars, criminelen, politieagenten of soldaten die je bedreigen, beroven, overvallen of neerschieten.

Men schat dat sinds 2016 meer dan 120.000 vluchtelingen zijn verdwenen. Kinderen zijn de gemakkelijkste slachtoffers. Als deze beklagenwaardige minderjarigen, op zoek naar hun ouders of andere verwanten die hen voorgingen, de VS bereiken en niet zonder pardon over de grens zijn teruggestuurd. Dan begint het pas.

Auteur

Valeria Luiselli (1983) is een Mexicaanse schrijfster. Zij toont als medewerkster bij het immigratiebureau de naïviteit en de hardvochtigheid van de wetgeving voor kwetsbare kinderen die niet terug kunnen en tegengehouden worden om ergens heen te gaan.

Dit boek laat aan de hand van veertig vastgestelde vragen die aan hen worden voorgelegd de pijn van een gewetenloze politiek zien. In Amerika wordt het ‘de eerste must-read van het Trump-tijdperk’ genoemd. Als kinderen eindelijk in New York in de armen van hun vader, moeder broer of zus vallen, dan begint het pas met de eerste oproep om je bij een rechtbank te melden.

In 2015 ging de auteur aan de slag als tolk bij de immigratierechtbank in New York. Ze interviewde tientallen kinderen aan de hand van een vaste vragenlijst. Na La Bestia te hebben overleefd en niet gekidnapt te zijn door bendes die hen als slaven aan het werk hadden kunnen zetten op papavervelden of marihuanaplantages, zijn ze met behulp van een coyote (een betaalde mensensmokkelaar) in Amerika aangekomen en hebben vervolgens ‘het geluk gehad’ officieel te worden gearresteerd door de grenspolitie. Die stuurt hen door naar ouders of voogd ergens in Amerika.

Vraag zeven: ‘Is je op je reis naar de VS iets overkomen wat je bang maakte of pijn heeft gedaan?’ Veelal uit schaamte hebben kinderen hier meestal geen antwoord op. Toch zijn er de bewezen berichten over verkrachtingen en moordpartijen. In 2010 werd een massagraf van 72 migranten gevonden. Gemarteld, achter door het hoofd geschoten en opgestapeld begraven.

Vraag acht: ‘Heeft iemand je pijn gedaan, bedreigd of bang gemaakt sinds je in de VS bent?’ Horrorverhalen tot in New York.

De schrijfster vraagt aan een klein meisje: ‘Waarom ben je hiernaartoe gekomen?’ ‘Omdat ik ergens wilde aankomen.’

Valeria Luiselli – Vertel me het einde Vertaald uit het Engels (Tell me ho wit ends) door Fiep van Bodegom & Merijn Verhulst. ISBN 978-94-924-7852-8, 80 pagina’s, ebook € 9,99.  Amsterdam: Das Mag uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Non Fictie. Bookmark de permalink.