Verbroken

Cyber-aanslag in Nederland

Arabische Jihadisten beramen een grootschalige terreuractie op Nederlandse internationale verbindingen.

Mara de Wolff is computerdeskundige op het gebied van internetbeveiligingen. Ze heeft aan huis een eigen bedrijfje SecuryComp.

Mara’s privéleven wordt beheerst door twee trauma’s. Het eerste is de dood van haar grote liefde Michael, van wie ze in verwachting was. Bij een fataal auto-ongeluk in 2001 werd haar leven gespaard. Ook haar ongeboren kindje overleed.

Mara werd liefdevol opgevangen door de boezemvriend van Michael, Juda uit Irak. In haar verdriet krijgt ze troost van deze man, trouwt met hem en brengt een tweeling ter wereld.

Gaandeweg verslechtert de relatie tussen Juda en Mara. Op een kwade dag overvalt haar een tweede tragedie. Juda vertrekt plotseling naar zijn geboorteland Irak en neemt hun zoontje en dochtertje mee. Ondanks alle pogingen om ze terug te halen heeft Mara beide kinderen Jamil en Isra al vijf jaar niet meer gezien. Ze zijn nu bijna elf jaar oud.

Mara wordt benaderd door Richard Moorman van de Dutch Broadcasting Group. Hij wil dat zij het netwerk van genoemd bedrijf gaat testen. Normaal regelt Mara dergelijke verzoeken per e-mail, maar directeur Moorman wil graag een persoonlijk gesprek. Ze maakt er geen probleem van en komt langs. Richard Moorman voelt haar eerst duchtig aan de tand wat betreft de betrouwbaarheid van SecuryComp en legt dan uit wat de bedoeling is. Het gaat niet alleen om de beveiliging van het bedrijf voor de buitenwereld, maar vooral om een mogelijke hacker van binnenuit. Mara is er blij mee, want het betekent een omvangrijke opdracht waar ze waarschijnlijk weken werk aan heeft.

Als ze thuis aan de slag gaat, blijkt al snel dat er met het bedrijfsnet iets niet helemaal klopt. Er dwalen virussen, Trojaanse paarden en onbekende IPO-adressen rond en zetten het beeld van Mara’s beeldscherm op zwart. Ze zoekt contact met Moorman, maar die blijkt onvindbaar. Wat nu?

Auteur

Linda Jansma (1967) is een breed gewaardeerde schrijfster van thrillers. Ze won met Caleidoscoop de Schaduwprijs 2011 en stond met de heruitgave daarvan Kwetsbaar op de longlist van de Gouden Strop.

Maalstroom

In dit boek beraamt een groep Arabische terroristen een bloedige terreuraanslag op de haven van Rotterdam. Ze maken daarbij gebruik van de gemakkelijk chantabele computerdeskundige Mara. Haar wordt namelijk te verstaan gegeven dat, als ze niet meewerkt, haar beide kinderen in Irak zullen worden omgebracht.

Mara lijkt omringd door grote vijandigheid. Gelukkig heeft ze erg hulpvaardige vrienden zoals haar onderburen Egbert en Corina en haar pittige bovenbuurman Rudy. Maar ook zijn er Irakezen die te hulp schieten. In een maalstroom van aanslagen, kidnappings en moord wordt ze meegezogen in de terreur.

Een Nederlandse thriller als huiveringwekkend doembeeld.

Linda JansmaVerbroken. ISBN 978-94-610-9164-2, 322 pagina’s € 6,99. Laren: Uitgeverij De Crime Compagnie.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.