Aan jou de keuze

Toen waren er nog maar …

Thriller die door Agatha Christie geschreven kon zijn. Vijf mensen in een gesloten huis met een lijk. Eén van de vijf is de dader.

Vijf mannen en een vrouw gaan afzonderlijk naar het bordeel van Francesca d’Abruzzo. De vrouw wil er gaan werken, er is een klusjesman, een klant en twee minnaars. Allen willen met hun eigen,verschillende motieven Francesca ontmoeten. Ze blijkt te zijn vermoord. De politie is direct ter plaatse, de oude pastorie waarin dit lustpaleis is gevestigd wordt hermetisch afgesloten en de jacht op de moordenaar kan beginnen. Er zijn ondervragingen, wederzijdse beschuldigingen, vechtpartijen, achtervolgingen en moordpartijen. Aan het eind is er een zeer onverwacht slot.

Auteur

Luc Deflo (1958) is de bekendste Vlaamse schrijver van politieromans en thrillers. Hij debuteerde in 1999 met Naakte zielen en het speurdersduo Deleu en Bosmans. In 2005 begon de nieuwe reeks met Cel 5, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. Inmiddels staan er al 32 titels op zijn naam. Met dit boek koos hij voor een nieuwe koers.

Personages

In de eerste hoofdstukken maken we kennis met de hoofdpersonen. Ze gaan op weg naar Francesca d’Ambruzzo, een dure dame van plezier die haar klanten nota bene ontvangt in een verbouwde pastoriewoning. Renate Quisquater, een jonge Sophia Loren, die in een hyperluxueus penthouse woont, moet dat verlaten omdat haar minnaar haar aan de kant heeft gezet. Ze gaat naar Francesca voor een job. Eddy Thienpont heeft zich zorgvuldig gekleed voor een ontmoeting met Renate waarop hij zwaar verliefd is. Hij heeft speciaal een Avon onderbroek gekocht. Marc Donderdeyne, een vlotte, piekfijn geklede commercieel vertegenwoordiger gaat in zijn BMW op weg naar Francesca, een hoer in schapenvacht. Dominique Vanlommereren, een ruige en armoedige klusjesman, gaat in het bordeel iets  repareren in de hoop op een gratis seksuele hand- en spandienst.

Ontvangst

Eddy is teleurgesteld als niet zijn geliefde Francesca hem opvangt, maar een Poolse vervangster. Ze worden gestoord door inspecteur Peter Vergauwen van de Mechelse lokale recherche. Hij stuurt hen naar de wachtkamer, waar ze Marc, Dominique en Renate aantreffen. De Poolse weet te ontsnappen. Ondertussen is Francesca vermoord, haar lijk ligt in haar peeskamertje. Vergauwen begint de bezoekers te ondervragen. De laptop van Francesca geeft veel informatie over de afspraken en in haar mailbox staan brieven aan een vriendin die de harde waarheid vertellen over Eddy en Dominique.

Chaotische toestanden

Nadat de politieman hen heeft alleengelaten breekt Dominique de deur open en gaan de diverse personen door het huis dwalen. Het lijk van Francesca wordt ontdekt. Er zijn vluchtpogingen, vechtpartijen, achtervolgingen. Het lijkt erop dat iedereen maar wat doet. Er wordt ook gemoord, maar het motief is steeds onduidelijk. Heel vreemd. Een echte speurtocht naar de dader van de moord, bijvoorbeeld door de politieman, ontbreekt. Aan het slot zijn er nog twee overlevenden, waaronder de moordenaar. Deze ontsnapt en Eddy blijft over met alle lijken. Vreemd slot van een vreemd boek.

De beroemde Deflo probeerde kennelijk eens wat anders, maar dit is geen geslaagd experiment, niet voor herhaling vatbaar. Ondanks dit alles is het voor tussendoor wel een vermakelijk boek. Zijn sterke kant komt hier naar voren. Hij is een meester in het typeren van zijn personages. Heel vermakelijk is dat de personen in het verhaal beginnen met een stoere buitenkant, maar dat ze allemaal door de mand vallen als losers.

Deflo kan beter.

Luc Deflo – Aan jou de keuze. ISBN 978-94-6131-711-7, 173 pagina’s, € 17,50. Kalmthout: Van Halewyck 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.