Voor eens en altijd

Terroristische afrekeningen

Na een traumatisch treffen tussen politie en gangsters wordt na jaren de strijdbijl weer opgegraven. Een Duitse elite-eenheid moet alle zeilen bijzetten.

Jenny Aaron, agent van een elite-afdeling voor terreurbestrijding in Berlijn, raakte vijf jaar geleden betrokken bij een rampzalig verlopen actie in Barcelona. Er vielen slachtoffers, zowel bij de politie als bij de criminelen. Hierbij zou Jenny een collega in de steek hebben gelaten. Zijzelf werd door een schotwond volledig blind. Collega Nico werd op het laatste nippertje toch door een eerstehulparts gereanimeerd. Eén van de gangsters, Sacha Holm, redde het ook. Zijn DNA werd gerelateerd aan nog vier andere moorden in Catalonië. Hij kreeg 48 jaar gevangenisstraf.

Hoewel Jenny Aaron blind is en een behoorlijk trauma heeft opgelopen doet zij er alles aan om niet alleen te herstellen, maar ook het beste van haar handicap te maken. Door een ijzeren training blijkt ze in staat zich opmerkelijk op gehoor te kunnen oriënteren. Door uiterste gevoeligheid voor geluid en echo’s weet ze bijvoorbeeld waar in een ruimte meubels staan en of er mensen aanwezig zijn. Ook wat betreft gevechtstechnieken munt ze uit en behaalt zelfs de vijfde dan bij karate. Na haar recuperatie wordt ze weer volwaardig lid van het antiterrorisme team.

Echter haar grootste kwaliteit is die van ondervraagster en het inschatten van bedoelingen en plannen van verdachte personen. Dit komt heel goed van pas als de in Spanje veroordeelde Sacha Holm overplaatsing vraagt van Barcelona naar Berlijn om daar de rest van zijn straf uit te mogen zitten. Om aanvankelijk onduidelijke redenen wordt hiervoor toestemming verleend, maar Jenny Aaron heeft al snel in de gaten dat er een complot wordt gesmeed om Holm, eenmaal in Duitsland, uit de gevangenis te bevrijden.

Auteur

Andreas Pflüger (1957) studeerde geesteswetenschappen in Berlijn en schreef scenario’s voor Tatort. Dit is zijn tweede roman en een bestseller in Duitsland.

Als Holm eenmaal in een Berlijnse gevangenis zit blijkt Jenny Aaron gelijk te krijgen. Sacha heeft een oudere broer die hem niet alleen uit de cel wil halen, maar het ook nog eens speciaal gemunt heeft op Aaron.

Wat het eerste betreft zet deze oudste broer de autoriteiten onder hevige druk door een bus met schoolkinderen te gijzelen. Waarom hij ook een speciaal appeltje te schillen heeft met Aaron blijkt gerelateerd te zijn aan wat zich vijf jaar geleden tijdens het treffen in Barcelona afspeelde. Het heeft niet alleen te maken met haar collega Nico die ze hulpeloos en gewond zou hebben laten barsten. Er speelt veel meer. Gaandeweg wordt duidelijk dat zich destijds grote drama’s hebben afgespeeld.

Opmerkelijk in deze bloedstollende thriller is dat de hoofdpersoon blind is. De auteur heeft veel research gedaan en het blijkt dat wij zienden ons nauwelijks kunnen voorstellen wat blinden (na stevige training) allemaal kunnen waarnemen. Daarmee is Jenny Aaron als politievrouw volstrekt geloofwaardig.

Een verbijsterend knap boek. Zeer aanbevolen!

Andreas Pflüger – Voor eens en altijd. Vertaald uit het Duits (Endgültig) door Renée Vink. ISBN 978-94-0160-714-8, 399 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.