De kleur van stilte

Spaans familiedrama

Indrukwekkend 

Helena Guerrero (1947) is een internationaal befaamd schilderes. Ze woont en werkt in Australië. Haar wortels liggen in Marokko waar ze haar jeugd doorbracht. Haar vader werkte daar als hoge Spaanse legerofficier. Eind jaren zestig van de vorige eeuw beleeft ze een heftige tijd op het grote familielandgoed La Mora dat de Sultan van Marokko, de latere koning, haar vader ooit schonk voor bewezen diensten.

Alicia, de drie jaar oudere zus van Helena, is gehuwd met Jean Paul Laroche. In 1969 houden Helena en Jean Paul er al twee jaar een geheime relatie op na. Het is duidelijk dat dit zo niet eindeloos kan doorgaan.

Op 20 juli, wanneer de eerste mens een stap op de maan zal zetten, heeft Alicia een afspraak met een eveneens geheime minnaar. Dit rendez-vous loopt echter afschuwelijk af. Alicia wordt verkracht en vermoord. Aangeslagen verbreekt Helena de relatie met Jean Paul. Er wordt iemand aangehouden die de armband van Alicia heeft geroofd, maar hij is niet de moordenaar. De ware toedracht werd tot op heden nooit opgehelderd.

Als Helena en haar vriend Carlos in 2016 naar Spanje gaan om aanwezig te zijn bij het huwelijk van haar kleindochter Almudena, zijn ze vastbesloten om nog eens een poging te doen meer over de moord aan de weet te komen. Aanleiding is een doos brieven en memorabilia van haar moeder die ze in handen heeft gekregen.

Auteur

Elia Barceló (1957) is hoogleraar in de Spaanse literatuur en woont in Oostenrijk. Naast vele romans, waaronder het populaire Bal masqué, heeft ze vooral ook haar sporen verdiend met het schrijven van jeugdliteratuur.

In de deze familieroman voert ze via de dramatische geschiedenis van de familie Guerrero de lezers langs de koloniale geschiedenis van Spanje in Marokko, de Spaanse burgeroorlog, het regime van Franco en de transitie van Spanje naar een democratische samenleving in de jaren zeventig en tachtig.

De vrijgevochten Helena gaat met haar 69 jaar nog geen zee te hoog en samen met Carlos en haar kleinkinderen doet ze de ene onthutsende ontdekking na de andere. Het blijkt dat haar familieleden jarenlang een flink aantal geheimen voor elkaar hebben gekoesterd.

Eén daarvan wordt direct aan het begin aan de lezers al geopenbaard, namelijk dat de vermoorde Alicia niet de biologische zus van Helena is. Het is één van de geheimen die op een verbijsterende wijze aan het slot van het verhaal aan Helena wordt geopenbaard. Maar behalve dit, ga je als lezer denken, is er eigenlijk wel één personage dat helemaal niets te verbergen heeft?

Behalve dat dit gegeven een uiterst spannend relaas garandeert, leveren de onderlinge familie- en liefdes verhoudingen een indringend web van soms aandoenlijke menselijke verhoudingen. Rekent men daarbij de historisch research voor dit werk, dan mag gesproken van een indrukwekkend beschreven familiedrama.

Elia Barceló – De kleur van stilte. Vertaald uit het Spaans (El color del silencio) door Dorotea ter Horst. ISBN 978-90-214-6626-6, 480 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.