Militaire missie wordt moordpartij

Na de oorlog in Irak spelen op alle fronten wraakgevoelens hoog op. Bloedige oorlogshandelingen gaan door.

Dit is de tweede oorlogsthriller uit de serie Search and Destroy waarin Mason Kane zijn vaderland redt van een bloedstollend complot om de Verenigde Staten in het Midden Oosten compleet onderuit te halen. Het boek is zonder probleem onafhankelijk te lezen van het eerste boek Hoogverraad.

Kane wil zijn naam zuiveren van de vermeende blaam die hij eerder opliep. De militaire top in het Witte Huis wil hem nog steeds liever kwijt dan rijk vanwege zijn eerder eigengereide gedrag dat het land echter wel behoedde voor een nieuwe oorlog.

Een goede strijdmakker van Kane valt door een complot in de handen van IS en wordt onthoofd. Deze militair had geavanceerde Amerikaanse wapens bij zich, die door verraad van een hoge Amerikaanse functionaris in handen komen van fundamentalistische terroristen. Het is aan Kane om zowel zijn vriend te wreken als ook de wapens, die in islamitische handen zijn, onbruikbaar te maken. Hiervoor moet in de woestijn een niets ontziende strijd worden geleverd.

Auteur

Joshua Hood (1983) werd als lid van het 82nd Airborne Division verschillende malen uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Tegenwoordig is hij lid van een SWAT-team in Memphis, Tennessee.

De auteur is duidelijk een ervaringsdeskundige. Niet alleen wordt de lezer meegetrokken in allerlei dodelijke gevechtshandelingen en hinderlagen, maar ook loopt als rode lijn de trouw van de maten onderling door het boek heen. Soldaten zijn onvoorwaardelijk loyaal aan elkaar en wie door lafheid of nog erger, verraad, de verhoudingen verstoort kan er danig van lusten. Daarvan komen vele voorbeelden langs. Hartverwarmende zorg voor gewonde en gesneuvelde strijdmakkers, maar ook genadeloze marteling van lieden die het op een akkoordje met de vijand gooien.

Daarbij heeft de schrijver ook oog voor burgers die de verschrikkingen van de oorlog vaak nog meer moeten voelen dan de militairen. Door al dit soort aspecten een plek te geven overtuigt het verhaal als uiteraard fictieve realiteit. Aan de andere kant kan men zich als lezer niet aan de indruk onttrekken dat een dergelijk boek werkelijkheid zou kunnen worden als kwade krachten het voor het zeggen krijgen.

Deze roman is in de eerste plaats een militaire thriller waarbij de oorlogshandelingen uitvoerig een centrale plaats innemen.

Wie hiervoor belangstelling heeft, zal beslist niet worden teleurgesteld.

Joshua HoodValstrik. Vertaald uit het Engels (Warning Order) door Peter de Rijk. ISBN 978-90-452-1231-9,  303 pagina’s, € 17,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Oorlog. Bookmark de permalink.