Het Dossier

Al is de leugen nog zo snel…

Jonge schilderes vervalste voor het Oost-Duitse regiem schilderijen om aan westerse deviezen te komen. Een kwart eeuw na de ‘Wende’ zit opeens de Stasi achter haar aan.

Schilderes Josta Bresse is 46 jaar en woont in Zuid Limburg. Haar man, de diamantair David Bresse, is onlangs overleden. Ze woont nu teruggetrokken en alleen. Eigenlijk is haar enige contact Eva, haar buurvrouw die op enige afstand woont.

Op 18 april 2014 wordt ze op een vervelende manier wakker. Haar mond is droog, ze heeft hoofdpijn en haar lichaam voelt naar. Tot haar schrik en verbazing ontbreken tien dagen uit haar herinnering. Josta’s ontsteltenis wordt nog groter als ze ontdekt dat een deel van haar schaamhaar is weggeschoren en ze een rode lijn bij haar lies ziet. Wat is er gebeurd?

Onderzoek in het ziekenhuis wijst uit dat op uiterst professionele wijze een van haar nieren is verwijderd. De politie begint een onderzoek. Wie zou interesse hebben in haar nier? Josta komt uit de DDR en heeft geen ouders meer en ook geen broers of zussen. Niemand snapt er iets van.

Twee weken later wordt Josta ’s nachts wakker omdat de hond van Eva aanslaat. Even later hoort ze een schot en daarna voetstappen om haar huis. Josta zet de alarminstallatie aan en ziet vervolgens twee mannen wegvluchten. De hond hebben ze doodgeschoten.

Het is 10 mei als Eva langs komt om de auto van Josta te lenen. Als de buurvrouw wil wegrijden, explodeert een bom onder de auto.

Wie zijn die mensen die Josta eerst van een nier beroven, haar na de operatie netjes terugleggen in bed, maar korte tijd daarna proberen haar om te brengen? De politie is ervan overtuigd dat het antwoord in het duistere verleden van Josta ligt. Zij was hierover altijd zeer zwijgzaam. Daar moet nu een einde aan komen.

Auteur

Na het thrillerdebuut van Anya Niewierra (1964) Vrij uitzicht, gaat deze tweede roman over de geheime dienst van de vroegere DDR, kunstvervalsing en orgaanroof. Na anderhalf jaar research op deze drie terreinen heeft de schrijfster hierover een meeslepende thriller geschreven.

Stasi

Centraal staat de Stasi met zijn geheime agenten, verklikkers en sadistische ondervragers. Josta wordt bij haar ouders weggehaald vanwege haar uitzonderlijke schildertalent. Ze krijgt een speciale opleiding om moderne schilderijen in de stijl van bijvoorbeeld Paul Klee te fabriceren. Deze worden dan voor miljoenen als echt verkocht in het westen. Wanneer eind jaren tachtig het Oost-Duitse regiem wankelt proberen de machthebbers hun misdaden in de doofpot te stoppen. Het besluit valt om alle kunstvervalsers te liquideren. Door een wonderlijk toeval weet Josta te ontkomen. Totdat ze haar in 2014 weer op de hielen zitten.

Dit boek is uiterst realistisch en verantwoord geschreven. Daarnaast is er een niet aflatende spanningsboog van een mooi sluitende plot met een verrassende ontknoping. De thriller zit vol met huiveringwekkende oplichters, moordenaars en machtswellustelingen die denken dat ze met hun leugens kunnen wegkomen. Echter, de waarheid achterhaalt hen wel.

Anya NiewierraHet dossier ISBN 978-90-851-6421-0, 400 pagina’s. € 19,95. Maartensdijk: B for Books 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Oost-Europa. Bookmark de permalink.