De Engelse spion

Jacht op een bommenlegger

Internationale inlichtingendiensten bestrijden elkaar, maar de ingehuurde terroristen willen zelf ook afrekenen.

Geheim agent Gabriel Allon is in het gewone leven een gevierd restaurateur van schilderijen. Maar hij wordt weer actief als geharde bestrijder van het terrorisme wanneer de geliefde prinses van het Engelse koningshuis omkomt tijdens een cruise op een luxe jacht in het Caraïbisch gebied. Er wordt een bom geplaatst en na een nachtelijke explosie is er nauwelijks meer iets van het schip en de opvarenden terug te vinden. De bommenlegger is Eamon Quinn. Hij wordt het doelwit van Allon.

Het blijkt niet eenvoudig deze Quinn te vinden. Hij heeft allerlei connecties binnen de inlichtingendiensten van Rusland, Iran en Libië die hem onder de radar houden. Daarnaast blijken zelfs in de Engelse inlichtingendiensten MI5 en MI6 dubbelspionnen werkzaam te zijn. Maar de allerbeste dekmantel vormt toch wel zijn contact met de IRA in Noord Ierland.

Na het nodige speurwerk komen Allon en andere agenten van de Engelse geheime dienst er achter dat Quinn in Londen verblijft. Ze achtervolgen een vrouwelijke handlanger die hen naar zijn schuilplaats in de Engelse hoofdstad zal brengen. Als deze vrouw plotseling midden in het drukke centrum haar auto aan de kant zet en in de menigte verdwijnt krijgt Allon op zijn mobieltje de mededeling De stenen zitten in de muur. Hij weet dat dit betekent dat een bom klaar ligt om te ontploffen. Een minuut later explodeert de auto, waarbij hij met tientallen omstanders worden weggeblazen.

Auteur

Daniel Silva (1960) is schrijver van voornamelijk spionagethrillers. Dit is al de vijftiende roman in de reeks met Gabriel Allon in de hoofdrol, die overigens goed ‘los’ te lezen is. Het is daarom niet verrassend dat bij de ontploffing van de autobom in hartje Londen de van huis uit Israëlische agent er genadig van afkomt. In de consternatie wordt hij snel afgevoerd om op een veilige plek volledig te kunnen herstellen.

Uiteraard blijft hij zijn opdracht trouw om Quinn, die het kennelijk ook op hem persoonlijk heeft gemunt, te elimineren. Omdat hij na de bomaanslag officieel wordt doodverklaard lijkt Gabriel Allon in zijn jacht op terroristen en huurmoordenaars in het voordeel te zijn gekomen.

 

Kat- en muisspel

Toch blijkt het niet zo eenvoudig om het geboefte te pakken te nemen omdat ze bescherming genieten van verschillende veiligheidsdiensten en overlopers die graag gebruik maken van de diensten van nietsontziende moordenaars.

Het is dit kat-en-muis-spel dat maakt dat in deze spionageroman de spanning voortdurend op peil blijft en de lezer geboeid tot de laatste bladzijde.

Daniel SilvaDe Engelse spion, Vertaald uit het Engels (The English Spy) door Angela Knotter. ISBN 978-94-027-0880-6, 477 pagina’s, € 7,50. Amsterdam: HarperCollins 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.