Een zachte hand

De ideale nanny

Louise, ogenschijnlijk een ideale nanny, vermoordt de kinderen voor wie zij moet zorgen. Hoe kwam zij tot deze daad?

In Parijs wonen Myrian en Paul met hun twee jonge kinderen Paul heeft een interessante baan als geluidstechnicus. Myrian is advocaat, maar kiest voor haar kinderen en blijft thuis. Ze is daar echter zeer ongelukkig. Ze zoeken een kindermeisje en Myrian gaat werken. Met Louise hebben ze het heel goed getroffen. Ze is al wat ouder en ze gaat heel goed om met de kinderen. Ook alle huishoudelijke taken neemt ze op zich, zelfs het koken neemt ze voor haar rekening. De verhouding met het gezin is zo goed, dat ze zelfs meegaat op een vakantie. Als de kinderen groot worden en de persoonlijke omstandigheden van Louise steeds dramatischer worden komt zij tot een fataal besluit.

Auteur

Leïla Slimani werd in 1981 in Rabat (Marokko) geboren. Ze ging naar Frankrijk waar ze journaliste werd. In 2014 debuteerde ze met de roman Dans le jardin de l’ogre. Haar twee roman, dit boek, werd een ongekend succes en beloond met de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs.

Opbouw

Direct aan het begin wordt de lezer geconfronteerd met de catastrofe waarop het verhaal uitloopt. De nanny heeft de kinderen gedood. De eerste woorden van het boek zijn De baby is dood. Het meisje leeft nog, maar sterft later. De nanny had een zelfmoordpoging gedaan door haar polsen door te snijden, ze was in coma. Na dit eerste hoodfdstuk wordt het verhaal van Myriam en Paul chronologisch verteld, onderbroken door terugblikken uit het leven van Louise en getuigenverklaringen uit het proces tegen de laatste.

Myriam

Myriam staat model voor de ontwikkelde en ambitieuze vrouw die na haar rechtenstudie in de advocatuur wil. Maar er is ook een kinderwens. Ze kiest voor het moederschap en wil een goede moeder zijn. Daarom blijft ze thuis. Haar huisvrouwenbestaan ervaart ze als zeer onbevredigend en uit balorigheid gaat ze stelen uit een warenhuis. Als ze een oud-studiegenoot tegenkomt biedt hij haar een baan aan als advocate op zijn kantoor. Hoewel het financieel bijna niet haalbaar is kiezen ze voor een nanny die thuis voor de kinderen zal zorgen. Hoewel Myriam zich volledig in haar werk stort heeft ze vaak schuldgevoelens. Ze vindt dat ze als moeder tekortschiet.

Louise

Louise is een Franse Nanny. Haar persoonlijke omstandigheden zijn heel slecht. Ze is weduwe en haar dochter is weggelopen. Ze wil niets liever dan haar armzalige appartementje verlaten en constant bij het gezin zijn. Ze is heel goed in haar vak en erg lief voor de kinderen, ze speelt met veel fantasie met hen. In het park is ze het enige blanke, Franse kindermeisje. In de loop van het verhaal krijgt de lezer steeds meer informatie over haar. Af en toe gedraagt ze zich wat vreemd en agressief.

In dit boek gaat het naast het thema van de werkende moeder over het klassenverschil tussen de nanny en de ouders. Daarnaast is het knap hoe de schrijfster Parijs in beeld brengt.

Meesterlijke roman over eigentijdse problematiek.

Leïla Slimani – Een zachte hand. Vertaald uit het Frans (Chanson douce) door Gertrud Maes. ISBN 978-90-4682-219-7, 192 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.