Uitverkoren

Machtsbeluste sekteleider moet worden gestopt

Ruim honderd sekteleden staan onder streng regiem van hun leider. Als er doden vallen gaat de politie erop af.

Ergens in Friesland heeft Meester Elijah zijn sekte ondergebracht in een afgedankte kazerne. Die heeft hij opgekocht. Samen met enkele trouwe helpers staan vooral de vrouwen en jonge meisjes onder streng regiem. Er wordt zo nodig streng gestraft met eenzame opsluiting en hersenspoeling. Maar doorgaans zijn de sekteleden zeer volgzaam en trouw aan hun charismatische leider. De kazerne is door middel van hekken en bewakingscamera’s goed afgeschermd van de buitenwereld. Bovendien hebben alle vrouwen een chip ingeplanteerd gekregen, ze zijn daarmee altijd traceerbaar.

Ook de seksuele dwang is groot. Meester Elijah arrangeert zonder aarzeling huwelijken tussen minderjarige meisjes en mannelijke sekteleden. Na de zogenaamde huwelijkssluiting volgens eigen riten heeft Elijah als leider van de sekte altijd het recht van de eerste nacht.

Eén van de meisjes, Natania, die inmiddels een dochtertje heeft gekregen lukt het met het kind van het kazerneterrein te ontvluchten. Enkele potige assistenten van Elijah gaan achter hen aan. De vrouw wordt de volgende dag dood gevonden en haar dochtertje is onvindbaar. De politie start onder leiding van officier van justitie Jules Declerck een onderzoek. Haar ex-partner en misdaadjournalist Harry Simones probeert eveneens het naadje van de kous te weten.

Auteur

Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers die ze baseert op de maatschappelijke werkelijkheid. In Schaduwkinderen, het eerste deel van de trilogie Cirkel van het kwaad werden Declerck en Simonis geconfronteerd met moslimterreur. In dit tweede deel krijgen beiden te maken met een tirannieke sekteleider die ruim honderd volgelingen gijzelt en ongehoorde dwang uitoefent.

Deze thriller kan men geheel onafhankelijk lezen van het eerste deel van de trilogie. De twee hoofdpersonen dragen weliswaar een gecompliceerd verleden me zich mee, maar dit wordt waar nodig organisch in het boek verweven. De schrijfster doet dit door de sekteleider handig aan het verleden van Jules te koppelen en het weggelopen meisje Natania een plaats te geven in de levensgeschiedenis van Harry.

Keihard

Omdat Meester Elijah en zijn mannelijke assistenten geweld niet schuwen en ontrouwe sekteleden keihard ervan langs geven of zo nodig ombrengen, herbergt dit boek flink wat heftige acties. De politie heeft er de handen aan vol. Vooral als blijkt dat informatie wordt gelekt en de gehaaide leider zich niet gemakkelijk laat pakken.

De auteur slaagt erin dat men tot het laatste moment de adem inhoudt. Dat bij de ontknoping nog voldoende raadsels overblijven die een derde deel van deze trilogie rechtvaardigen doet gelukkig niets af aan de uitstekende kwaliteit van deze plezierig geschreven thriller.

Linda Jansma – Uitverkoren ISBN 978-94-610-9359-2, 350 pagina’s, € 17,95. Laren: De Crime Compagnie 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.