Huisje, boompje, beest

Roddel rond een mooie man

Buiten schijnt de zon, binnen broeit het ongenoegen.

Joris en Lydia zijn gesettelde veertigers met twee kinderen. Hun huis is schoon, hun tuin wordt keurig bijgehouden, de middenklasse auto staat te glimmen voor de deur. Joris’ baan levert redelijk op, maar ze leven toch eigenlijk boven hun stand sinds oma, als betalend logé, is overleden. En dan begint de rouwende Lydia ook nog eens over een derde kind te zeuren. Het is Joris allemaal wat te veel. Hij werkt zijn stress weg op eigenaardige wijze: in zijn eigen tuin, onder de struiken,  ontlast hij zich als een hond, denkend aan zijn Lydia in haar mooie, pure jaren. Gelukkig dat Lydia binnenshuis Ambi Pur gebruikt om vieze luchtjes weg te sprayen. Al met al zijn ze redelijk gelukkig.  Het contact met de buren is goed, iedereen leeft zijn eigen aangeharkte Vinex-leven.

Maar dan komt de fotograaf Rob in de straat wonen. In zijn eentje in een gezinswoning. De mannen vinden het wel een toffe vent, de vrouwen laten stiekem hun oog afdwalen naar de aantrekkelijke, interessante man, de womanizer pur sang. Maar dan opeens komt één van de dames met een roddel die ieders leven gaat beheersen. Rob zou een ‘verleden’ hebben, hij zou gezeten hebben, om ‘iets’ met kinderen.  Het zal toch niet waar zijn? Maar als het waar is, zijn hun kinderen dan nog wel veilig?

Auteur

Roos Schlikker (1975) is journaliste. Ze schrijft columns voor Het Parool, Linda en Libelle. Daarin fileert ze haar eigen en andermans families. Ook schrijft ze scenario’s voor de tv-komedie Bitterzoet.

Roddel

De roddel om Rob gaat, zoals dat werkt bij roddel, een heel eigen leven leiden en neemt buitensporige proporties aan. Anderen gaan zich ermee bezighouden, halve informatie wordt opgeblazen en voor waar aangenomen en de man wordt veroordeeld voor er überhaupt van enige schuld sprake is. Hoe loopt dit af?

Dit is een boek zonder veel diepgang. Schlikker wil hilarisch schrijven en daarin slaagt ze redelijk. Ze lijkt niet de intentie te hebben een psychologische roman te creëren, dus dan is er weinig in te brengen tegen de oppervlakkigheid die dit boek tentoonspreidt.  De lach en de traan, seks, plas en poep, flauwe grappen, alles komt aan bod. Beetje flauw om de bewoners van Vinex-wijken als prototypes voor een burgerlijk bestaan neer te zetten. Dat kunstje is eerder uitgevoerd. De auteur is sterker in haar columns, het schrijven op de korte band, dan in een roman als deze.

Een ‘strandboek’ dat je rustig van tijd tot tijd weg kunt leggen.

Roos SchlikkerHuisje, boompje, beest. ISBN 978-90-254-5047-2, 256 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Atlas Contact 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.