Schemerzone

Slaapaanvallen en moordaanslagen

Verpleegster lijdt aan een slaapziekte en verliest soms voor korte tijd het bewustzijn. Een moordenaar maakt hier misbruik van en slaat toe.

Kate is verpleegster in een dure privékliniek. Het zijn vooral vermogende ouderen die er genieten van een rustige levensavond. Kate heeft echter een geheim dat ze voor de directie angstvallig verborgen houdt. Ze lijdt namelijk aan een slaapziekte waardoor ze op stressvolle momenten ‘in slaap valt’. Ze raakt dan een minuut of wat buiten bewustzijn. Door medicatie en voor zichzelf regelmatig rustpauzes in te lassen voorkomt ze dat collega’s en superieuren het aan de weet komen. Ze is ervan overtuigd dat ze op staande voet ontslagen zal worden als men van de kwaal op de hoogte geraakt.

Op zeker moment wordt de bovenste etage verbouwd en ingericht voor patiënten met een VIPbehandeling. Men kan solliciteren naar een functie op deze afdeling. Het werk zal aantrekkelijk zijn, want het salaris is hoger en het personeel krijgt meer vrije tijd. Kate, die meent dat ze in die functie beter zal kunnen omgaan met haar slaapziekte, geeft zich als gegadigde op en krijgt de baan!

Met verbazing hoort ze echter dat de eerste patiënt een meisje van negen jaar is. Ze heet Sienna en is de dochter van stervoetballer Portland. Ze blijkt om voorlopig onbekende redenen ernstig getraumatiseerd en haar ouders menen dat de privékliniek de beste omgeving zal zijn om te genezen. Wel stellen de ouders de strikte voorwaarde dat de opname absoluut geheim wordt gehouden. Ze vrezen terecht voor de schaamteloze Engelse sensatiepers.

Toch wordt er gelekt en men meent bewijs te hebben dat Kate met haar telefoon foto’s heeft genomen die naar de kranten werden doorgespeeld. Maar Kate weet van niets en bovendien blijkt haar mobiel onvindbaar. Heeft iemand misbruik gemaakt van haar slaapziekte? Wie heeft haar telefoon gestolen? Kate wordt ontslagen en raakt in een rollercoaster van verdenkingen, verdachtmakingen en moordaanslagen.

Auteur

Hilde van der Meeren (1960) is een Vlaamse schrijfster. Voor haar debuut Alles wordt duister ontving ze in 2013 de Knack Hercule Poirot Publieksprijs. Met Stille grond haalde ze de shortlist van de Gouden Strop 2016.

In deze thriller wordt ruim de tijd genomen om aandacht te geven aan de bijzondere ziekte van Kate, als ook om een brede kring van mogelijke verdachten te positioneren. Zowel haar collega’s, haar directeur, de psycholoog en ook de patiënten krijgen hun plek. Tevens heeft ze vrienden en buren die een merkwaardige rol spelen. Deze baaierd van omstanders, waarvan pas op het laatste moment blijkt wie gedurende het hele verhaal Kate zoveel kwaad aandoet, heeft tot gevolg dat de plot een wat rommelige indruk maakt. Ook Kate zelf is bij het eindspel verbaasd als ze de identiteit van de kwaaie genius aan de weet komt.

Deze thriller vereist enig doorzettingsvermogen om er achter te komen hoe uiteindelijk het mysterie wordt opgelost.

Hilde VanderMeerenSchemerzone ISBN 978-90-214-0399-1, 304 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.