KAMPIOENEN! Het droomjaar van Feyenoord

Na 18 jaar afzien eindelijk weer eens kampioen

Het voetbalseizoen 1916-1917 in (rood-wit) woord en beeld.

Het landskampioenschap van Feyenoord maakte heel veel los in Rotterdam en ver daarbuiten. Omdat het voor het eerst gebeurde sinds 1999 kunnen sommige supporters het eigenlijk nog steeds niet geloven. Als tastbare herinnering werd een aantal gedenkboeken uitgebracht, het één nog mooier dan het ander. Nu vandaag het voetbalseizoen begint blijven die boeken een tastbare herinnering aan een mooie tijd. Hopelijk hoeft men in Rotterdam niet zo lang te wachten op nieuwe voetbalglorie.

Dit kloeke, bijna twee kilo wegende boek van 25×31 cm begint met een prachtige fotorapportage van alle mogelijke Feyenoordsupporters, onbekenden, met uitzondering van oud-burgemeester Ivo Opstelten. Het begeleidende verhaal Het jaar waarin alles op zijn plaats viel is van sportjournalist Sjoerd Mossau. Dan begint vanaf zondag 26 juni 2016 t/m maandag 15 mei 2017 een gedetailleerde en prachtig geïllustreerde weergave van grote en kleine feiten die uitmondden in het vasthouden van de kampioensschaal en de huldiging op de Coolsingel.

Alle gespeelde wedstrijden (competitie, beker, UEFA league, vriendschappelijk) staan er in met de opstellingen en doelpunten, maar ook zaken zoals de zware blessure van Kenneth Vermeer en het aantrekken van Brad Jones, een gouden greep, het winterkampioenschap, de overwinning op Manchester United, het overlijden van de moeder van Tonny Vilhena, de doellijntechnologie die ‘meehielp’ van PSV te winnen en de dramatische nederlaag tegen Excelsior, waardoor het feest nog een week moest worden uitgesteld.

Feyenoord icoon Willem van Hanegem komt uitgebreid aan het woord en geeft zijn ongezouten mening, zoals we van hem gewend zijn. Hij heeft nog steeds kritiek op bepaalde zaken, maar het eindoordeel is nu, hoe kan het ook anders, positief. Ook good old Leo Beenhakker komt aan het woord.

Er zijn interviews met onder meer Dick Advocaat, Willem van Hanegem, Giovanni van Bronckhorst, Tonny Vilhena, Nicolai Jorgensen, en de oud-spelers Ruud Heus en Giorginio Wijnaldum.

De spelers van het kampioenselftal worden geportretteerd en het boek wordt afgesloten met enkele prachtige kampioensfoto’s en gegevens over de staf en de selectie.

Auteur en fotograaf

 

 

 

 

Mikos Gouka is verslaggever van AD Sportwereld en Feyenoord-watcher. Pim Ras is sportfotograaf. Hij won in 2009 de Zilveren Camera.

Voor wie iets of veel met Feyenoord heeft is dit boek in tekst en beeld een prachtige herinnering aan het laatste(?) kampioenschap. Kijken, lezen en bewaren.

Mikos Gouka – KAMPIOENEN! Het droomseizoen van Feyenoord. Foto’s Pim Ras. ISBN 978-94-9163711-7, 231 pagina’s, € 39,95. Amsterdam: ADR Nieuwsmedia, tweede druk 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.