Een vreemde in huis

Geheugenverlies als alibi

Vrouw lijdt aan geheugenverlies nadat ze mogelijk een moord heeft gepleegd. Thuis wordt ze gestalkt door een insluiper.

Karen Krupp geraakt uit het niets in grote paniek. De keurige echtgenote van top-accountant Tom Krupp is echt een pietje-precies. Zo houdt ze zich bijvoorbeeld altijd griezelig netjes aan de verkeersregels. Maar nu racet ze met haar auto ver boven de maximaal toegestane snelheid en passeert het ene rode verkeerslicht na het andere om tenslotte tegen een telefoonpaal tot stilstand te komen. Karen wordt bewusteloos naar het ziekenhuis vervoerd. Wanneer ze weer bij kennis is, blijkt ze zich niets van het gebeurde te kunnen herinneren. Zeker Tom staat voor een raadsel. Wat is zijn vrouw overkomen dat ze zich als een idiote wegpiraat is gaan gedragen?

Gelukkig heeft Karen een buurvrouw met wie ze het goed kan vinden. Brigid Cruikshank woont met haar man Bob tegenover Tom en Karen. Karen is pas twee jaar met Tom getrouwd en komt uit een heel ander deel van de VS. Ze kent maar weinig mensen en eigenlijk is Brigid haar enige echte vriendin. Geen wonder dat Brigid zich over Karen ontfermt. Terwijl Karen herstellende is heeft de politie inmiddels een forse aanklacht wegens roekeloos rijden tegen haar ingediend.

Het wordt er voor Karen niet beter op als vlak in de buurt waar ze vandaan racete een lijk wordt ontdekt. Een man van in de veertig die werd doodgeschoten op het moment dat Karen daar aanwezig zou kunnen zijn. Het kost de politie enige moeite, maar na verloop van enige tijd wordt de man geïdentificeerd als een vroegere bekende van Karen.

De politie onderwerpt Karen aan verhoor, maar haar geheugen lijkt nog steeds te haperen. Ze kan zich niets herinneren, zo zegt ze. De politie twijfelt en ziet haar als verdachte. Ondertussen vermoedt ze dat er om en in hun huis een stalker of insluiper bezig is. Wanneer Tom en zij thuis komen ziet ze dat voorwerpen zijn verplaatst, dat kleding anders in de kast hangt en dat er zelfs de afdruk van iemand op hun bed is te zien. Tom wuift het allemaal weg, maar Karen is te precies dat het haar niet opvalt. Ze neemt zelfs foto’s van hun interieur en dan blijkt inderdaad dat er een vreemde in hun huis is geweest.

Auteur

Shari Lapena (1960) was advocaat en lerares Engels toen ze begon met het schrijven van romans. Het stel van hiernaast is haar thrillerdebuut. In dit boek slaagt de auteur erin om een spannend web van intriges te weven rond Tom, Karen, Bob, Brigid en de geheimzinnige, vermoorde persoon.

Op het verkeerde been

Buitengewoon onderhoudend worden de rechercheurs (en daarmee de lezers) verschillende malen op het verkeerde been gezet. Daarbij kronkelen voortdurend twee vragen om elkaar heen. Wie is de moordenaar en wie is de insluiper? En zoals dat vaak bij criminele mysteries gaat het om de derde vraag: welke motieven spelen uiteindelijk een beslissende rol?

Deze thriller zit goed in elkaar. Aanbevolen.

Shari LapenaEen vreemde in huis. Vertaald uit het Engels (A stranger in the house) door Ireen Niessen. ISBN 978-90-446-3530-0, 288 pagina’s, Amsterdam: Prometheus 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.