Sprookjes verteld aan onze inwoners

Marita de Sterck – Wreed schoon. Volkssprookjes op reis. Met prenten van Jonas Thys. ISBN 978-94-6310-183-7, 388 pagina’s. Kalmthout (B): Polis 2017.

75 Volkssprookjes afkomstig uit een groot aantal landen.

Sprookjes zijn van alle tijden en van alle volken. In dit boektreffen we er 75 aan, afkomstig uit ruim 40 culturen waaruit verschillende huidige inwoners van Nederland en België oorspronkelijk afkomstig zijn. Het zijn sprookjes die de samenstelster als vrouw, moeder, auteur en antropoloog hebben geraakt en afkomstig uit Europa (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kosovo, Roemenië, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk), Azië (Turkije, Armenië, Koerdistan, Israël, Palestina, Syrië, Irak, Afghanistan, India, China, Filippijnen, Indonesië), Afrika (Marokko, Algerije, Soedan, Kameroen, Senegal, Nigeria, Togo, Benin, Congo, Rwanda, Burundi) en Amerika (De Verenigde Staten, Suriname, Brazilië). Het betreft hier volkssprookjes die van generatie op generatie zijn doorgegeven, geen cultuursprookjes die zijn verzonnen door een schrijver, zoals de Sprookjes van Andersen.

De sprookjes zijn ingedeeld in zes hoofdstukken, die achtereenvolgens de volgende thema’s behandelen:

Cinderella en andere uitgebuite dochters

Een dier als bruid, bruidegom

Bloeddorstige verwanten

Ghouls, duivels en heksen

Slimme, dappere meisjes en vrouwen

Liefde en lust

Volkssprookjes komen overal ter wereld voor, behandelen vaak dezelfde thema’s en ook de afloop komt vaak overeen. Wie bijvoorbeeld bekend is met de Sprookjes van Grimm ziet dat verschillende van die verhalen in veel landen voorkomen, uiteraard voorzien van enige couleur locale.

Vaak zijn de details gruwelijk. Heksen slachten kinderen en niet elk sprookjes loopt goed af, helaas. En niet alleen stiefmoeders vermoorden hun kinderen. Maar slimme kinderen, vooral meisjes, weten regelmatig aan benarde situaties te ontkomen en dat is er gelukkig een happy end.

Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filogie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Zestelde diverse bundels met volksverhalen samen. Illustrator Jonas Thys is leraar beeldende kunsten.

Het is heerlijk deze bundel door te lezen en daarbij tevens te genieten van de prachtige prenten. Iedereen houdt toch van een goed verhaal? En soms steek je er nog wat van op ook, bijvoorbeeld waarom mannen tegenwoordig niet meer zwanger kunnen worden. Een mooi boek in de breedste zin van het woord.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sprookjes. Bookmark de permalink.