Er is meer tussen hemel en aarde

Charlotte Rørth – De dag dat ik Jezus ontmoette – Bekentenissen van een moderne ongelovige. Vertaald uit het Deens (Jeg mødte Jesus – bekendelser fra en modvilligt troende) door Annelies van Hees. ISBN 978-90-284-2706-8, 188 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2017.

Persoonlijk verslag van een spirituele ervaring: de ontmoeting van Jezus en hoe de auteur dat verwerkte.

Charlotte Rørth schreef een boek over haar eigen ervaringen. Het is een verslag van waar gebeurde wonderlijke zaken. We hebben hier niet te maken met verzinsels. Ze heeft volkomen onverwacht een ontmoeting met Jezus. Deze vond plaats in de oude kapel La Sacra Capilla del Salvador in Zuid-Spanje. Alleen zij ziet hem in een visoen. Zijn gezicht is van een klassieke schoonheid, als een Griekse god, zijn roodachtige haar is een harmonische verlenging van de zonnebrandkleur van zijn huid. Hij kijkt haar aan en spreekt met haar. Haar begeleider ziet dat ze straalt en het lijkt wel of ze licht geeft. Ze beseft direct dat niemand haar zal geloven. Op allerlei manieren probeert ze er achter te komen wat er nu precies gebeurd is, tot ze moet aanvaarden dat ze Jezus echt heeft ontmoet.

Charlotte Rørth (1962) is een Deense onderzoekjournaliste. Ze was niet gelovig en had zich nooit met religie of spiritualiteit beziggehouden. Ze werkt nog steeds als journalist. Haar boek sloeg in Denemarken in als een bom en werd een bestseller.

Een heel concrete gebeurtenis in haar gezin maakt duidelijk dat er echt iets aan de hand is met Charlotte. Haar zoon is er getuige van dat er gele stralen uit haar vingers komen. Als ze hem aanraakt doet ze hem pijn, hij krijgt een schok. Ze raadpleegt een deskundige en hij zegt dat het komt door de vele energie die ze in zich heeft. Ze zou kunnen healen, maar dat is ze niet van plan, ze wil gewoon door gaan met haar leven.

Toch blijft ze zoeken naar een verklaring. Wat was er precies met haar aan de hand? Ze zoekt het eerst bij de yoga- en tantrascholen. Haar toestand lijkt op een zogenaamde kundalini-awakening. Kundalini is een bepaald soort energie die mensen in een staat van verlichting kan brengen. Deze toestand kent zestien symptomen, veertien daarvan komen overeen met haar toestand. Het blijkt echter zo te zijn dat yogabeoefenaars jarenlang meditatie moeten beoefenen om de dimensie te bereiken waarin je Jezus zou kunnen ontmoeten.

Ze bestudeert ook het modieuze mindfulness. Je hoofd leegmaken en je gevoelens van enige afstand bekijken. Ze voelt weinig sympathie, want mensen worden dan een soort halfgoden die zelf bepalen wat je binnen in je hebt. Ze blijft zoeken. De meest dwaze verklaring zoekt ze bij epilepsie. Beroemde personen zoals Julius Caesar, de apostel Paulus en Mohamed hadden epileptische aanvallen en beleefden dan visioenen. Bij Charlotte was daar echter geen sprake van.

Tenslotte zocht ze het bij de mystici. Zij streefden immers naar eenwording met Christus. Uitvoerig wordt geschreven over Johannes van het Kruis en Theresia van Avila. De christelijke mystiek maakte het voor de enkeling mogelijk om de fysieke ervaring van Gods nabijheid te beleven. In de geschriften van Theresia herkent Charlotte zich het meest.

Een echte verklaring vindt ze niet. Het gaat steeds om een methode tot verlichting en eenwording vanuit de mens. Bijna niemand komt ver genoeg. Charlotte was niet uit op een ontmoeting, het overkwam haar gewoon.

deze zoektocht ontmoet ze een priester die haar eindelijk de ontmoeting met Jezus doet accepteren. Ze is een uitverkorene en de verschijning is een geschenk. Ze heeft ook nog eens een tweede ontmoeting met Jezus. Ze aanvaardt en erkent voortaan de ontmoeting en draagt dat uit met dit boek en met lezingen.

Dit unieke boek is niet voor iedereen overtuigend. Het verslag gaat over zo iets bijzonders dat het door velen als te fantastisch en ongeloofwaardig zal worden gezien. De zoektocht heeft veel van een opsomming die eindeloos doorgaat. Haar belevenissen in Spanje en Israël, haar gesprek met de priester en de verhandeling over de mystiek zijn heel interessant.

Uniek boek over een unieke ontmoeting.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Religie. Bookmark de permalink.