Moord en zelfmoord als raadsel

David Baldacci – Het motief. Vertaald uit het Engels (The fix) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0755-5, 400 pagina’s, €19,99. Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers 2017.

Aanslag leidt tot langzame ontrafeling van ragfijn en levensgevaarlijk spionagecomplot.

Midden in een drukke straat, pal voor het hoofdkantoor van de FBI, schiet uit het niets een man een passerende vrouw dood. Daarna probeert hij de hand aan zichzelf te slaan. Amos Decker, speciaal FBI-agent, loopt toevallig een paar meter achter de dader. Hij grijpt in en zorgt ervoor dat de stervende moordenaar naar een ziekenhuis wordt gebracht. Misschien kan hij toch nog worden verhoord.

De situatie is volstrekt onbegrijpelijk. De doodgeschoten vrouw is Anne Berkshire, een lerares aan een gerenommeerde kostschool. Er lijkt met haar levenswandel werkelijk niets aan de hand en reken maar dat je op zo’n dure school niet zomaar wordt aangesteld! Bovendien doet ze bewonderenswaardig vrijwilligerswerk in een hospice waar ze veel aandacht geeft aan een door zijn adoptieouders verlaten leukemiepatiëntje.

De moordenaar is ook al een man van onbesproken gedag. Het is Walter Dabney, succesvol zakenman, getrouwd en vader van vier volwassen dochters. Ook niets aan de hand. Decker en andere leden van zijn speciale FBI-team onderzoeken de zaak, maar staan vooralsnog voor een compleet raadsel. Heel erg mondjesmaat zal hij, gebruikmakend van zijn fantastisch fotografisch geheugen en zijn onwil om vragen en onwaarschijnlijkheden in een onderzoek niet uit de weg te gaan, ontdekken waarom Dabney een hem volstrekte keurige lerares pardoes neerknalde. En dan nog wel midden op straat met tientallen getuigen om hem heen.

De sleutel ligt in de eerste plaats bij Dabney. Hij is nog niet dood. Weliswaar schoot hij door zijn hoofd en kwam de kogel er via een van zijn ogen uit, maar hij leeft nog. Zowel artsen als de FBI-agenten vechten om nog iets uit zijn mond te horen. Ondertussen wordt steeds duidelijker dat Dabney en Anne Berkshire volstrekte onbekenden voor elkaar zijn.

De Amerikaanse auteur David Baldacci (1960) heeft een enorm oeuvre op zijn naam staan en mag zich verheugen in meer dan 110 miljoen verkocht boeken. Deze thriller is beslist een waardige nieuwe loot aan de stam. Amos Decker fungeert als personage in eerdere romans van de auteur, maar men kan deze nieuwe aflevering met de getraumatiseerde Decker in de hoofdrol zonder problemen los lezen. Waar nodig wordt men handig bijgepraat.

Er zit voor het FBI-team niets anders op dan uitvoerig de levensloop van Dabney en Berkshire te onderzoeken. Dan vallen rare dingen op. Er is met de dochters van Dabney toch iets raars aan de hand en Berkshire blijkt een schatrijke dame die echt geen baantje als lerares nodig heeft voor haar inkomsten. Maar hoe men ook zoekt en speurt, Dabney en Berkshire lijken elkaar nooit te hebben gekend tot het ogenblik dat de een de ander vermoordde. En daar neemt Amos Decker natuurlijk geen genoegen mee.

Spectaculaire thriller.

Dit bericht is geplaatst in Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.