Lonely at the top

Ray ConnollyElvis, een eenzaam leven. Vertaald uit het Engels (Being Elvis: a lonely life) door Edwin Krijgsman en Erik de Vries. ISBN 978-94-004-0474-8  456 pagina’s  € 24,99. Uitgeverij Thomas Rap.

De Titanic had een ijsberg en Elvis zijn eigen persoonlijkheid.

We hebben er een biografie van Elvis bij. Rustig en gedocumenteerd lopen we aan de hand van Ray Connolly langs het leven van de bekendste muzikant van de Twintigste Eeuw. Na de schokkende biografie van Albert Goldman Elvis uit 1981 is dit boek erg welkom.

Het boek van Goldman was een niet te stoppen lawine van soms verbijsterende feiten. Zoveel dat het bijna ongeloofwaardig leek. Zou de gerenommeerde Engelse popmuziekjournalist Ray Connolly (1940) nog wat toe te voegen hebben?

Wie goed thuis is in het leven van Elvis vindt beslist details. Ik noem er twee. Het aardige verhaal hoe Elvis ertoe komt om Graceland te kopen. Belangrijke aanleiding was dat de buren van hun vorige huis klaagden dat Gladys, Elvis’ moeder, voor iedereen zichtbaar de was ophing zodat de hele buurt aan zat te kijken tegen de intieme onderkleding van de familie Presley. Elvis zocht dus een huis waar zijn moeder de was kon ophangen zonder dat buurtgenoten zich daaraan konden storen. Een ander puntje is dat dit boek andere details geeft betreffende de badkamer waarin Elvis overleed. Dat moet men zelf maar gaan lezen. Overigens is er ook een enkel foutje te vinden. Manager Parker overleed niet in 1990, maar in 1997.

Echter, veel belangrijker dan wat in deze biografie extra zou staan, is juist al datgene wat de auteur heeft weggelaten. Door te schrappen geeft dit boek heel helder weer, waar het in de carrière van de superster om draaide en waarom het met Elvis eigenlijk voortdurend slecht afliep. Terecht draagt de auteur een aantal flink te onderscheiden oorzaken aan, zoals de vroege dood van zijn moeder, zijn dienstplicht, geen geschikte levenspartner, verslavingszucht, maar bovenal als kwade genius manager Colonel Tom Parker voor wie geld op de eerste plaats kwam, Elvis op de tweede plaats en de muziek van Elvis op geen enkele plaats. Keer op keer wijst de schrijver erop dat Elvis geen weerstand bood of geen weerstand kon bieden aan het idiote beleid van de gokverslaafde en illegaal in de VS verblijvende Parker. Hierdoor liet Elvis zich onder meer als een lam inlijven in het leger, moest hij jarenlang onzinnige en banale films maken en werd hem verboden om in het buitenland op te treden.

Natuurlijk, Parker treft schuld, maar evenzeer de ronduit slappe, angstige en uiteindelijk door de drugs verstoorde persoonlijkheid van Elvis Presley. Gelukkig is er met zijn glanzende muzikale erfenis niets mis gegaan. In dit boek wordt deze aan het slot keurig in kaart gebracht. Buitengewoon handig en informatief.

Deze nieuwe biografie van Elvis is een grote aanwinst.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Muziek. Bookmark de permalink.