De infiltrant

Mol aan de top en spion in de nor

Geheime actie blijkt uitgelekt. Wie is de verrader?

De CIA stuurt twee van hun beste geheime agenten naar de Islamitische Staat in Irak om daar een undercover agent weg te krijgen en veilig terug te brengen naar een Amerikaanse basis. Ze worden geholpen door twee Syrische smokkelaars. De opdracht is supergeheim en wordt met satellieten en drones in de gaten gehouden. Dat kan niet mis gaan zou je denken. Toch lopen de Amerikanen in een hinderlaag.

Ze worden opgewacht door tientallen Isis-strijders. Hen blijft niets anders over dan een zelfmoordpil, die achter hun oor is geplakt, in te slikken. Als camera’s van een drone hun dood hebben vastgesteld worden raketten afgevuurd. Niet alleen op de Isis-soldaten, maar ook om de Amerikaanse lichamen te cremeren en te voorkomen dat hun lijken propagandamateriaal worden.

De top van de CIA en de president zijn in alle staten. Dit is nu al de zoveelste keer dat een geheime actie mislukt. Hoe konden deze operaties gelekt zijn? Onderzoek wijst uit dat vier hoge CIA-functionarissen verdacht kunnen worden. Wie van hen is de topspion?

John Wells en Ellis Shafer zijn twee oudgedienden die door de President worden gevraagd onderzoek te doen. Terwijl Shafer in de Verenigde Staten rechercheert wordt Wells als undercover naar Afghanistan gestuurd. Hij heeft er jarenlang gewerkt en spreekt goed Arabisch. En, hij is moslim. Een geknipte man om zich zogenaamd als Al Qaida strijder te laten oppakken en hem naar een geheime CIA-gevangenis in Bulgarije te brengen waar leiders van Isis en Al Qaida vast zitten. Misschien dat hij aan de weet komt wie in de top van de CIA de verrader is.

Auteur

Alex Berenson (1973) was journalist bij de New York Times en schreef eerder thrillers met hoofdpersoon John Wells als De betrouwbare terrorist en Het Beijing complot. Al deze boeken zijn goed los van elkaar te lezen.

In dit nieuwste boek zijn er twee verhaallijnen. De eerste is de lange weg naar de ontmaskering van de mol in de directie van de CIA. De tweede lijn is de ontwikkeling en de toepassing van chemisch-biologisch wapentuig in de vorm van Anthrax, zoals dat eerder in Japan door terroristen werd gebruikt.

Dodelijk mengsel

Berenson beschrijft erg overtuigend hoe Isis met toch beperkte middelen in staat blijkt een dodelijk mengsel te fabriceren. Omdat het ondoenlijk blijkt het spul Amerika binnen te brengen kiest men voor een aanslag in Parijs. Hierbij gaan de geradicaliseerde moslims buitengewoon geraffineerd te werk en heeft het er alle schijn van dat men er in zal slagen een kolossale mokerslag uit te delen aan het maatschappelijk leven.

Een goed geschreven, eigentijdse thriller die boeit van de eerste tot de laatste bladzijde.

Alex BerensonDe infiltrant. Vertaald uit het Engels (The Prisoner) door Henny van Gulik. ISBN 978-90-452-1160-2, 376 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.