Driving Miss Norma

Avontuurlijke reis naar het onherroepelijke einde

Waargebeurd verhaal over een 90-jarige vrouw die avontuur boven chemo verkoos.

Tim en Ramie leiden een reizend bestaan in een camper. Dat leven bevalt ze uitstekend. Toch knaagt er enige onrust. Want Ramies moeder zal haar leven wel willen eindigen in een verzorgingshuis waar ze kan bridgen, maar naar de wens van Tims ouders hebben de twee nooit geïnformeerd. Na de dood van zijn zus Stacy is Tim het enig overgebleven kind van Leo en Norma. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn ouders. En dan haalt de tijd hen in. Leo sterft vrij plotseling, Norma blijkt kanker te hebben. Als de arts met haar praat blijkt de 90-jarige dame weinig zin meer te hebben in chemo en operaties. Ze gaat veel liever in op het voorstel van Tim en Ramie om met hen mee op reis te gaan en het avontuur op te zoeken. Het wordt een wonderbaarlijke reis. Norma verandert van de teruggetrokken vrouw die ze altijd was in een extraverte, positieve, gemakkelijk pratende dame. Ze is ‘in’ voor elk avontuur en maakt zelfs een oude droom van haar en Leo waar, door een ballonvaart te maken.

Ramie en Tim genieten met Norma mee. Voorlopig wordt er weinig mantelzorg van hen verlangd want Norma lijkt op te knappen. Ramie begint een Facebook pagina onder de titel Driving Miss Norma, het aantal volgers groeit snel. En als de pers zich ook op het bijzondere verhaal stort, wordt ‘Miss Norma’ een landelijke beroemdheid. Tv-zenders maken reportages, de bejaarde dame wordt op straat als een beroemdheid herkend en iedereen bewondert haar positieve instelling. Ook mensen die zelf voor moeilijke beslissingen staan worden door haar geïnspireerd. Ze schrijven haar en organiseren feestelijke bijeenkomst om zich aan haar te laven. Tim, Ramie en vooral Miss Norma laten het allemaal wat verbaasd maar wel verheugd over zich heen komen.

Auteurs

Tim Bauerschmidt is de zoon van Norma, zijn vrouw Ramie Liddle haar schoondochter. Tim was aanvankelijk journalist en werd later aannemer. Ramie werkte op een middelbare school. Toen zij begonnen met reizen startten zij in 2011 met een blog over hun zwervende bestaan. Norma voegde zich in augustus 2015 bij hen.

Facebook

De Facebookpagina Driving Miss Norma had na enige tijd meer dan een half miljoen volgers wereldwijd. Alle media namen het verhaal over. Het boek over de reis die één jaar duurde, wordt in tien talen uitgebracht. Norma Bauerschmidt stierf in september 2016. Tim en Ramie reizen nog steeds.

De reis van Miss Norma, Tim, Ramie en niet te vergeten Norma’s lieveling koningspoedel Ringo hangt van onvergetelijke momenten aan elkaar. Norma eet voor de eerste keer oesters en krab, ze rijdt paard, ze hangt aan een zip-line. Maar Norma leeft wel onverbiddelijke naar haar einde toe en hoewel ze iedere bloem plukt die op haar levenspad komt blijkt het leven toch ook geen feestje. De kanker sloopt haar lichaam, Norma is tot steeds minder in staat en Tim en Ramie moeten haar steeds vaker helpen.

Feelgood

Er zullen mensen zijn bij wie de tranen over de wangen biggelen als de vrolijke, dappere, vertederende en onweerstaanbare Miss Norma voorgoed de twinkelende ogen sluit. Zelf zat uw recensent stilletjes te wachten op een heiligverklaring van de kleine dame die ieders hart stal. Noem het een overdosis geriatrische feelgood.

Deze ‘Disneyficatie’ van een sterfproces is wel heel erg Amerikaans. Liefhebbers zullen ervan smullen. En waarom ook niet.

Ramie Liddle en Tim Bauerschmidt – Driving Miss Norma (Vertaald uit het Engels Driving Miss Norma) door Angela Knotter. ISBN 978-94-027-2700-5. 318 pagina’s, €17,99. Amsterdam: HarperCollins Holland 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.