Het Grote Foute Jongens Boek

Oeverloos geouwehoer

Samenspraak van columnisten van twee landelijke dagbladen, die geen blad voor de mond nemen.

De Telegraaf is de Telegraaf en de Volkskrant is de Volkskrant en die twee gaan niet samen. Vrij naar Rudyard Kipling. Desalniettemin kunnen de columnisten Rob Hoogland (afkomstig uit Alkmaar) en de in Portugal verblijvende Arthur van Amerongen elkaar best lijden. Zo goed zelfs dat ze besloten een boek te schrijven waarin ze als het ware in beurtspraak reageren op het onderwerp en op elkaar. In het voorwoord schrijft Mark Rutte dat hen bindt dat zij naar eigen zeggen allebei foute jongens zijn. Ze spreken zelf van een Hutu-Tutsi-collaboratie.

De heren springen graag van de hak op de tak en schromen daarbij niet wie ze daarvoor in aanmerking vinden komen een geenszins politiek correcte veeg uit de pan te geven.

Bijvoorbeeld:

Quincy Gario een behaatje aantrekken en een bilveter, en dan insmeren met motorolie. Zo mag-ie bij me langskomen.

Ik ben een vredelievend mens, maar ik heb een gruwelijke pesthekel aan de politiek correcte maffia van Joop, De VARA, DWDD, en vooral aan het sprekende paard Claudia de Breij. Daar moeten ze een Arabische volbloedhengst op loslaten. Maar niemand hoeft dood hoor.

De commerciële televisie greep zijn kans met SBS-programma’s als Over de Rooie, waarin gouddelfstertje Wendy van Dijk passanten op straat elkaars aambeien uit de aars liet slurpen voor een rug.

Bassie Heijne van het Handelsblad heeft in 2016 de P.C. Hooft-prijs gewonnen. Weet je wie er in de jury zaten? Peter VanderMeersch, David van Reybrouck, Tom Lanoye en de moeder van Bassie. Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

Auteurs

Rob Hoogland (1950) is de nestor van de Telegraaf, hij werkt er sinds 1976, nadat hij als sportverslaggever bij het NoordHollands Dagblad was begonnen, gevolgd door een korte tussenstop bij het Haarlems Dagblad. Hij zou de meestgelezen columnist van Nederland zijn en schreef er meer dan 7000. Arthur van Amerongen (1959) studeerde Semitische talen. Hij was van 1990 tot 2001 correspondent in het Midden-Oosten en schrijft onder meer vaak geruchtmakende columns voor De Volkskrant.

Voor- en achterbips

De heren geven blijk van hun republikeinse gezindheid en Prins Bernhard kan niet onbesproken blijven, net als de gastvrije voorbips (en de achterbips) van Patty Harpenau. Ook de ‘beroepsnegerin’ Sylvana Simons krijgt een paar vegen uit de pan, evenals de ‘Antiracisme-wetenschappers’ Gloria Wekker en Philomena Essed en activistes als Anja Meulenbelt met hun onophoudelijk gewauwel.

Pleunie Touw

Maar er wordt ook volop geneuzeld over zaken als alcohol- en drugsgebruik, afvallen en verblijf buitenslands. En over hoofdredacteurs. En over de beste interviewer van Nederland Ivo Niehe (Dat zegt-ie zelf). En over de kuttenlikkende chihuahua van Paris Hilton. En over de tieten van ‘Joegodwerg’ Tatjana Šimić. En nostalgisch over de blote Pleunie Touw uit De Stille Kracht. En over egeltjes, katten en honden. En over voetbal en voetbalhumor. En over Amsterdam en het ‘fietsgajes’. En Erdogan. En de dood. En nog zo veel meer, maar het had best wat korter gemogen en dat had je ook best van columnisten mogen verwachten.

Hans van Baalen

Niet iedereen wordt overigens afgezeken. Zo neemt men het bijvoorbeeld op voor VVD-er Hans van Baalen, wiens imago (bruine sympathieën) ten onrechte zou zijn bezoedeld door Vrij Nederland.

Er valt genoeg te schuddebuiken van het lachen om hilarische passages voor wie goed is in cherrypicking.

Rob Hoogland & Arthur van Amerongen – Het Grote Foute Jongens Boek. ISBN 978-90-2060-846-5, 268 pagina’s, € 19,99. Alkmaar: Pepper Books, tweede druk 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.