Geheime broer zoekt geheime broer

Florence TonkIJsheiligen. ISBN978-90-4682-243-2. 238 pagina’s, €18,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2017.

Onmacht, oorlog en het verlangen naar een familieband.

Ooit was Nora Krammers een mooie, jonge levenslustige vrouw. Maar Aalt Arends, de steile, droge, dunne Biblebeltman met wie ze trouwt slaat alle levenslust in haar dood. Toch krijgen de twee een kind, Erik. Na de bevalling sluit Nora zich op, ze is doodongelukkig en wordt pas na vele maanden de oude. Dan ook kan ze blij zijn met Erik. Maar op een mooie zomerdag komt ze in contact met een buitenlandse man, Ferdi. De twee hebben een korte, hevige liefdesaffaire. Als Nora zwanger wordt van hem moet ze alle mogelijke moeite doen om haar man zo ver te krijgen dat het lijkt alsof híj de vader is. Maar als Meindert is geboren – Ferdi is al lang weer naar het zuiden – slaat de twijfel hij Aalt toe. Het gedrongen lichtgetinte kind kan het zijne niet zijn. Hij confronteert haar met de scheidingspapieren, zij tekent en hij neemt Erik mee. Ze mag het kind nooit meer zien.

In dit boek zijn de beide, elkaar onbekende, broers volwassen. Nora is oud en dementerend en begint tegen de zorgzame Meindert over Erik te praten. Meindert besluit naar Erik Arends op zoek te gaan, geen eenvoudig karwei. Als de bevolkingsregisters geen uitsluitsel geven komt zijn maat Jeroen op het idee om flyers voor hun gezamenlijk klusbedrijf in de stad te verspreiden. Wie weet is Erik teruggegaan naar zijn geboortestad en reageert hij. En jawel, toeval bovenal, ene Arends is de eerste die opbelt om een karwei te laten verrichten, alleen is zíjn voornaam Harry. Toch gaat Meindert vol verwachting naar diens huis, wie weet ontmoet hij zijn halfbroer!

Florence Tonk (1970) is schrijver, dichter en journalist. Ze studeerde Amerikanistiek in Nederland en de VS. Ze debuteerde in 2006 met de dichtbundel Anders komen de wolven. Dit is haar tweede roman.

Meindert heeft door de jaren heen weinig informatie losgekregen van zijn moeder. Nu ze meer over Erik gaat vertellen komt hij ook iets meer te weten zijn vader. Ferdi heeft voor de kleine Erik ooit een bonten speelgoedkameeltje meegenomen. Om de nek van het dier hing een bordje met Groeten uit….Tja, uit welk land… Dat weet Nora niet meer. Maar het moet vast het land zijn waar Meinderts vader werd geboren. Hij popelt om meer te weten. Misschien heeft Erik het kameeltje nog, kan hij er zo achter komen.

Langzaam maar zeker ontvouwt zich de confrontatie tussen twee broers – want Erik is inderdaad Harry – die wel zeer verschillend zijn opgegroeid, die een heel ander verhaal hebben gehoord over Nora en die op alle fronten anders in het leven staan. In plaats van dat ze zich herkennen als broers van één moeder, ontwikkelt zich een botsing en een heftige vijandschap. Hoe zal dat aflopen? Lees en weet.

Dit is een boeiend boek, al moest ik even een dat is gemakkelijk! wegslikken toen de klussende broer al bij het eerste telefoontje raak schoot. En dat op ruim 16 miljoen Nederlanders… Nu ja, dat is het ergste niet. Want Tonk schrijft boeiend en haar roman houdt de lezer vast van begin tot eind. Haar taalgebruik is fraai en beeldend, haar karakterbeschrijvingen variëren van treurig tot dodelijk, van star tot liefdevol. Mooi gedaan.

Aangenaam boek over het indringende thema van botsingen binnen de familiekring.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.