Bovenop een vulkaan

Ilja Gort – De vulkaan. ISBN 978-90-825220-9-9, 218 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: SLURP Publishers 2017.

Inwoner van Parijs erft wijndomein in Frans Baskenland en wil ‘zijn’ dorpje opstuwen in de vaart der volkeren.

Emile Pernot leeft, na een mislukt huwelijk, op de rand van de armoede met zijn kat Merlot in Parijs. Zijn aanvankelijk goed lopende wijninkoopbedrijf ging ten onder in de crisis. Dan erft hij plotseling het Domaine viticole La Mirabelle van zijn overleden oudoom. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling, hij wordt wijnboer. Tegelijkertijd wordt hij verliefd op het nabijgelegen dorpje Sardets, gelegen in de Pyreneeën van Frans Baskenland. Het domein is goed onderhouden en er gaat voor Emile een droom in vervulling.

Het idyllische Sardets blijkt echter leeg te lopen. Verschillende winkels zijn gesloten. Volgens sommigen is het dorp ten dode opgeschreven. Emile stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap om dit dorp weer op de rit te krijgen en wordt gekozen.

Maar de kwestie blijkt veel weerbarstiger dan Emile dacht. Zijn subsidieaanvragen worden niet gehonoreerd. Maar dan ontdekt hij op een oude landkaart het woord Vulcan. Een Italiaanse professor vertelt hem dat ik in 1971 een oude vulkaan heeft ontdekt, die overigens al heel lang dood is. Maar dat geeft niet. Emile stort zich aan het hoofd van het hele dorp op het omtoveren van de ‘vulkaan’ tot een toeristische attractie. De buitenwereld wordt grandioos bedonderd en wijsgemaakt dat Sardets een werkende vulkaan bezit. Maar je kunt nooit weten,,, Hoe het verder gaat moet u zelf lezen.

Ilja Gort, francofiel, wijnboer, auteur en televisiemaker, heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder het hilarische De vrouwenslagerij en de thriller Château Fatale.

Het boek staat vol met hilarische toestanden, maar ook met corruptie en criminaliteit. Nieuwsgierigheid wordt niet op prijs gesteld. Het wat slaperige verhaal krijgt steeds meer snelheid en spanning. Emile is plotseling zijn leven niet meer zeker en het boek raast op een gegeven moment als een thriller naar een climax, tegelijk het slot.

Er valt veel te genieten bij het lezen van dit boek, dat vlot en vrolijk geschreven is in prettige korte hoofdstukken. Zo hebt u steeds even tijd om uw wijnglas bij te vullen voordat u weer verder leest.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Eten en drinken. Bookmark de permalink.