Het eiland

Miljoenen voor manuscripten

Er worden vijf handschriften van Scott Fitzgerald gestolen. Ze zijn een vermogen waard. Wie sleept uiteindelijk de buit in de wacht?

In de Firestone Library van de Princeton University liggen in de kluis vijf kostbare manuscripten van F. Scott Fitzgerald. Het is de trots van de universiteit en ze worden scherp bewaakt onder speciale klimatologische omstandigheden.. Slechts bij hoge uitzondering mag een expert ze bekijken. Aanraken is verboden. Dat is alleen toegestaan aan de hoofdbibliothecaris met speciale handschoenen. Er zijn wel uitstekende kopieën voor wie onderzoek wil doen.

Vijf doortrapte dieven bedenken een ingenieus plan om deze kostbare schat te stelen. Op zekere nacht slaan ze hun slag en menen met de buit weg te komen zonder sporen achter te laten. Ze gaan ervan uit dat de universiteit bereid zal zijn een fors losgeld te betalen om de  eigendommen terug te krijgen.

Het loopt echter anders. De criminelen voelen de hete adem van de FBI in hun nek en willen zo snel mogelijk van hun handel af. Tegen de bespottelijk lage prijs van een half miljoen dollar verdwijnen de vijf manuscripten, waaronder dat van The Great Gatsby, in een zwart circuit.

Hoofdpersoon in deze thriller is Mercer Mann. Ze heeft één roman geschreven en een bundel korte verhalen. De roman was een redelijk debuut en haar uitgever drong erop aan dat ze snel een tweede boek zou schrijven. Maar dat lukt niet zo best. Mann is docent Engels maar vanwege boventalligheid ontslagen en ze raakt haar inkomen kwijt. Wat haar daarnaast benauwt is een studieschuld van een halve ton. Hoe moet ze verder?

Dan krijgt ze een geheimzinnig mailtje voor een lunchafspraak. Een particulier bedrijf benadert haar met een ogenschijnlijk simpele en eenvoudige opdracht, waarmee ze honderdduizend dollar kan verdienen en bovendien haar studieschuld wordt afbetaald. Ze moet aanpappen met de heler van de gestolen waar. Het vermoeden bestaat namelijk dat Bruce Cable, een boekhandelaar in Florida, de manuscripten heeft gekocht.

Mercer kan de verleiding niet weerstaan op het aanbod in te gaan en aanvaardt de opdracht. Het bedrijf dat haar inhuurt hoopt dat ze aan Cable de nodige inlichtingen kan ontfutselen.

Auteur

John Ray Grisham Jr. (1955) is een gerenommeerd schrijver van thrillers en ook in dit boek zien we zijn meesterhand.

De boekhandel van Cable bevindt zich op een zonnig eiland voor de kust van Florida alwaar de familie van Mann een vakantiehuisje heeft waar ze een paar maanden terecht kan. Met als dekmantel dat ze bezig is aan een nieuwe roman begint Mercer aan de jacht op de kostbare literaire buit en raakt verstrikt in een web van al dan niet aan de drank verslaafde auteurs, overspelige echtgenotes, handelaren in dure boeken, criminelen, privédetectives en FBI-agenten.

Uiteindelijk sluit het net zich, maar tot de laatste bladzijden blijft in het ongewisse welke vis  wordt gevangen en wie tenslotte als laatste lacht.

Superthriller over boeven en boeken.

John GrishamHet eiland Vertaald uit het Engels (Camino Island) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0899-6, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.