De keerzijde

Jacht op miljoenen

Een stokoude miljonair voelt zijn einde naderen. Terwijl Harry Bosch een seriemoordenaar op de hielen zit krijgt hij tegelijkertijd opdracht de erfgenaam van de oude man te vinden.

Harrie Bosch wordt in persoonlijke audiëntie ontvangen door Whitney Vance. Deze steenrijke staalmagnaat is bejaard en heeft een kwijnende gezondheid. Vermoedelijk zal hij het niet lang meer maken en dat beseft deze miljardair zelf het beste. Vance bewoont een landhuis dat bewaakt wordt als een fort. Slechts weinigen krijgen nog toegang tot de eigenaar die zijn hele leven vrijgezel is gebleven.

Als de detective Bosch eindelijk oog in oog zit met de industrieel, die ooit een steunpilaar was voor de Amerikaanse defensie, wordt hem in het diepste geheim zijn opdracht duidelijk gemaakt. Als jonge adolescent heeft Vance tijdens zijn studie een Mexicaans meisje bezwangerd. Toen zijn ouders daar lucht van kregen hebben zij, om een schandaal te vermijden, hun zoon gedwongen de relatie te beëindigen. Wat er van het meisje en de baby terecht is gekomen heeft Vance altijd verdrongen. Zijn ouders hebben het buiten hem om geregeld. Maar nu hij de dood in de ogen kijkt wil hij uitzoeken of er nog een erfgenaam is die hij genoegdoening kan geven met zijn kapitaal.

Terwijl Bosch zich stort op deze speurtocht, waarbij hij van de ene in de andere verrassing valt, wordt hij tegelijkertijd beziggehouden met onderzoek naar een seriemoordenaar. Er zijn al vier meisjes omgebracht waarbij sprake is van een vaste werkwijze. De gemaskerde dader heeft in alle gevallen de hordeur open gesneden en kiest zijn prooi uit als ze ovuleren. Het is vooral dit laatste wat buitengewoon raadselachtig is. Wat bezielt de man en hoe weet hij wanneer zijn slachtoffer het vruchtbaarst is?

Michael Connelly (1956) heeft al meer dan 30 thrillers op zijn naam staan. In negentien hiervan speelt privédetective Harrie Bosch een hoofdrol. Dat Connelly een begenadigd schrijver van politiethrillers is wordt ook in dit boek, dat prima ‘los’ te lezen is, volledig bewaarheid.

Hoewel de zoektocht naar de erfgenaam en de jacht op de seriemoordenaar twee geheel verschillende verhalen zijn leven ze in vreedzame co-existentie samen. Bovendien doen beide plots qua verrassing en spektakel niet voor elkaar onder.

Voor het schrijven van een dergelijke dubbel-thriller moet je als auteur beslist talent in huis hebben. Dat blijkt ook wel uit de beide ontknopingen wanneer de lezers adembenemend op het verkeerde been worden gezet.

Steengoede politieroman die tot op het laatste moment de aandacht vasthoudt.

Michael ConnellyDe keerzijde. Vertaald uit het Engels (The wrong side of Goodbye) door David Orthel en Ans van der Graaff. ISBN 978-90-225-8068-4, 396 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Boekerij 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.