BBQ’en als een pro

Dennis ‘Noskos’ van Koutrik– Het vuur de baas. ISBN 978-90-488-3798-4, 216 pagina’s, € 25,00. Amsterdam: Carrera 2017.

Alles wat je altijd al over BBQ ‘en had willen weten. En natuurlijk ook nog heel veel waarvan je niet eens wist dat je het wilde weten.

Het boek is heel overzichtelijk onderverdeeld in de verschillende zaken die van belang zijn voor een serieuze BBQ. Laat je niet afschrikken: serieus betekent niet dat het heel veel werk is en dat je er allemaal gekke dingen voor nodig hebt. Serieus is het beste halen uit wat je in je achtertuin hebt staan. Slechts een aantal basisrecepten worden gegeven, maar wel precies de recepten die je nodig hebt. Al het andere is variatie.

Het begint met een fantastisch overzicht van de verschillende types BBQ’s. En dat zijn er meer dan je denkt. Van eenvoudig tot helemaal uit je dak. En sympathieke tips over waar je goedkopen en prima functionerende alternatieven voor dure BBQ-attributen kunt krijgen.

Barbecue-autoriteit Dennis van Koutrik, oprichter van het BBQ Genootschap geeft in dit boek antwoord op de meest gestelde vragen.

Brandstof. Wederom een geheel nieuwe wereld. Zo beschreven dat je handenwrijvend op zoek wilt gaan naar de brandstof waardoor je kip gewoon sappig en gaar is in plaats van zwart van buiten en rauw van binnen.

Technieken. Hoe start je je vuurtje en waar leg je je kooltjes. Geen gedoe-info, maar juist makkelijk toepasbaar en leidend tot een gewenst resultaat.

Bereidingen. Het bereiden van de belangrijkste delen van de meest gangbare gerechten komt hier aan bod (kip, eend, varken, rund, vis, groenten en fruit).

Marinades, rubs, sauzen, injecties en pekels. Duidelijke informatie over wat welke functie heeft en hoe het te gebruiken. Met de recepten van de eigen kant en klaar verkrijgbare mengsels van de auteur. Deze man is BBQ-kampioen met een reden en gelukkig niet bang om zijn recepten weg te geven. Maar het is ook fijn dat je zijn mengsels gewoon kan kopen, onder andere bij beefensteak.nl.

Wedstrijd BBQ-en. Voor wie zo geïnspireerd geraakt is dat hij of zij zich wil meten met de mede-BBQ-fanaten. Of om er gewoon een keer heen te gaan om de kunst af te kijken bij de potentiele kampioenen.

Recepten. Slecht 31 pagina’s over wat je potentieel op de BBQ kan maken. De zalm was in ieder geval meer dan de moeite waard. Maar waar het in dit boek uiteindelijk echt om gaat is de pure smaak van een goed bereid stuk vlees. En dat heeft nou eenmaal verder niet zoveel nodig.

Een inspirerend en enthousiasmerend boek en een must have voor iedereen die van BBQ-en houdt. Ook voor wie al een prima BBQ’tje doet. Want het kan altijd beter.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.