Vader ‘ontvoert’ autistische zoon

DegroeneeendManu CausseDe groene eend. Vertaald uit het Frans (La 2 CV verte) door Manik Sarkar. ISBN 978-90-5672-575-4. 239 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Signatuur 2017.

Erik en zoon Isaac ontsnappen aan het dagelijks bestaan.

Isaac is geen jongetje. Isaac is geen man. Isaac is een kind dat niet stilstaat bij de wereld. Hij raakt in paniek als de regelmaat van zijn bestaan wordt verstoord, krijgt woede- en krijsaanvallen als de karpers in de vijver sneller zwemmen dan normaal. Orde, regelmaat, stilte, daaraan heeft Isaac behoefte. Want Isaac is autistisch en verblijft in een kinderkliniek. De enige figuur van buitenaf die hij, zonder verdere emotie, wekelijks ontmoet is zijn vader Erik. Zijn moeder, een kille vrouw, is van hem gescheiden nadat deze van een succesvol en rijk striptekenaar veranderde in een man die zelden meer opdrachten kreeg. Vader en moeder bestrijden elkaar, ze gunnen elkaar de jongen niet. Maar die weet nergens van.

Erik verloor als jongen van zeven beide ouders bij een auto-ongeluk. Hij gaf zich daar toen de schuld van, die gedachte is blijven hangen. Hij verloor zijn ouders en daarmee ook hun familie, zoals een oude oom, inmiddels over de negentig en weduwnaar geworden. De oude man voelt zijn einde naderen en schrijft Erik een brief waarin hij hem alles nalaat: zijn kleine woning met inboedel en ook zijn groene 2CV uit 1973, al die jaren piekfijn onderhouden en nog steeds als nieuw. Als de oude man sterft en Erik hoort van zijn erfenis komt zijn jeugd weer boven. Hij besluit in het huis te gaan wonen. De eerstvolgende keer dat hij Isaac bezoekt reist hij naar de kliniek in de groene ‘eend’. En dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Isaac, die nooit ergens belangstelling voor toonde, staat gefascineerd naar de groene eend te kijken. Er komt een driest plan bij Erik op. Hij gaat met de kleine jongen samen een flinke vakantietocht maken. Geen eenvoudige opgave want wat weet vader van de verzorging? Maar de jongen stapt zomaar bij hem in, vader en zoon gaan op reis.

ManuCausseManu Causse (1973) debuteerde in 2005 met een bundel novelles. Nadien heeft hij allerlei korte teksten geschreven. Dit is zijn eerste roman. Hij brak er internationaal mee door, het boek werd in vijf talen vertaald.

Erik en Isaac kunnen natuurlijk niet ongemerkt verdwijnen. Moeder slaat alarm. Ze gaat naar de politie en doet aangifte van ontvoering. Vader heeft het kind zonder haar toestemming meegenomen, de politie moet erachteraan. De jacht wordt geopend. En zelfs met man en macht, want zij heeft de politie duidelijk gemaakt dat haar ex-man ernstig gestoord is en zeer wel in staat is de kleine jongen te doden.

Weten zij veel… Erik en Isaac hebben het wonderwel naar hun zin. Zeker als zij op een groep mensen stuiten die allemaal in eenden rijden, een club 2CV-liefhebbers die Erik en Isaac graag in hun midden opnemen. Tot het Erik duidelijk wordt dat de dienaren van de wet hem op de hielen zitten, dan neemt hij met Isaac de benen.

Dit boek is een schitterend en poëtisch stuk werk dat in al zijn eenvoud ontroert. Fraai van taalgebruik, aandoenlijk, hartverwarmend en zo ontzettend lief dat je hart smelt tijdens het lezen. Een boek om van te houden!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.